«Φρούριο» η Αθήνα με 5.000 αστυνομικούς, drones, ελικόπτερα και «Αιάντες» - Όλα τα μέτρα

«Φρούριο» η Αθήνα με 5.000 αστυνομικούς, drones, ελικόπτερα και «Αιάντες» - Όλα τα μέτρα

Ισχυρά μέτρα ασφαλείας με κινητοποίηση πάνω από 5.000 αστυνομικών, ελικόπτερα, drones, ευέλικτες ομάδες ταχείας επέμβασης και τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού «Αίαντες» προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ για την επέτειο του Πολυτεχνείου και την τήρηση των προστατευτικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ενόψει του ενδεχομένου να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις και πορείες.

Υπενθυμίζεται, ότι με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, λόγω της πανδημίας, απαγορεύονται όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από τέσσερα άτομα, από προχθές την (Κυριακή) στις 06:00, έως και τις 21:00 της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, καθώς και πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο ειδικοί διαμεσολαβητές της ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια των προελέγχων θα συνομιλούν με τυχόν συγκεντρωμένα άτομα και θα προσπαθούν να τους πείσουν με ήπιο τρόπο να απομακρυνθούν από το σημείο συνάθροισης.

Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν τους επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα. Σημειώνεται ακόμη, ότι σήμερα θα παραβρίσκονται στο Πολυτεχνείο και ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ. Επίσης δεν θα επιτραπεί πορεία προς την Αμερικάνικη πρεσβεία.

Παράλληλα, ομάδες αστυνομικών θα ελέγχουν παρέες που φθάνουν είτε με αυτοκίνητα, είτε με μηχανές είτε με μέσα μαζικής μεταφοράς στο κέντρο και θεωρούνται ύποπτα, ενώ κανένας δρόμος πλην της Πατησίων μπροστά στο Πολυτεχνείο δεν θα είναι κλειστός. 

Από τις 12 το μεσημέρι κλειστοί θα παραμείνουν οι σταθμοί του μετρό: OMONOIA, ΠANEΠIΣTHMIO, ΣYNTAΓMA, EYAΓΓEΛIΣMOΣ και MΕΓΑΡΟ MOYΣIKHΣ και οι συρμοί θα διέρχονται κανονικά χωρίς όμως να πραγματοποιούν στάσεις στους παραπάνω σταθμούς. Επίσης θα τροποποιηθούν οι γραμμές των λεωφορείων και των τρόλεϊ.

Στις 09:00 το πρωί θα καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μισή ώρα αργότερα θα καταθέσει στεφάνι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στις 10:30 ο Παύλος Χρηστίδης, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κινήματος Αλλαγής.

Εκείνη την ώρα στο Πάρκο Ελευθερίας θα καταθέσει στεφάνι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας μαζί με αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.