7ος χρόνος, ημέρα 2185η
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

ΦΠΑ: Δευτεραθλήτρια η Ελλάδα στις απώλειες εσόδων – Πάνω από έξι μήνες η αναμονή επιχειρήσεων

ΦΠΑ: Δευτεραθλήτρια η Ελλάδα στις απώλειες εσόδων – Πάνω από έξι μήνες η αναμονή επιχειρήσεων
Φωτογραφία αρχείου

Απώλειες εσόδων 6 δις. ευρώ το χρόνο καταγράφει η χώρα μας από τον ΦΠΑ, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις φοροδιαφυγής. Ειδικότερα, μετά τη Ρουμανία, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με τις περισσότερες απώλειες από τα έσοδα ΦΠΑ. Την ίδια στιγμή όσες επιχειρήσεις δικαιούνται επιστροφή ΦΠΑ περιμένουν… πάνω από έξι μήνες.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας το 2020 θα έπρεπε να είχε εισπράξει ΦΠΑ περίπου 21 δις. ευρώ, με το ποσό που τελικά κατέληξε στο κράτος να ήταν 15 δις. ευρώ. Στην ουσία, η απώλεια εσόδων προσεγγίζει το 30% των συνολικών εσόδων ΦΠΑ ή αλλιώς 6 δις.ευρώ. Δηλαδή, για κάθε 3 ευρώ ΦΠΑ, εισπράττεται το 1, με τη φορολογική συμμόρφωση να φτάνει το 68%.

Όπως προκύπτει μάλιστα από την έκθεση, τα τελευταία χρόνια οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ έχουν μειωθεί, κάτι που οφείλεται στην αδυναμία καταβολής του, καθώς έχουν αυξηθεί οι έμμεσοι φόροι. Ένας ακόμη πιθανός λόγος είναι πως αρκετές επιχειρήσεις έχουν περάσει στο στάδιο της παραοικονομίας, μη εκδίδοντας τιμολόγια και μη καταβάλλοντας εν τέλει ΦΠΑ.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο για τη χώρα μας προκύπτει από το ότι οι επιχειρήσεις που δικαιούνται επιστροφή ΦΠΑ, περιμένου 31 εβδομάδες, δηλαδή περίπου 6 μήνες για να εισπράξουν από το κράτος το ΦΠΑ που δικαιούνται, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στην κορυφή των καθυστερήσεων βρίσκεται η Ιταλία με 62 εβδομάδες και ακολουθεί η Κύπρος με 43 εβδομάδες, με τη χώρα μας να βρίσκεται στην τρίτη θέση. Σε ό,τι αφορά στη φοροδιαφυγή στις χώρες της Ευρώπης, αυτή ξεπερνά τα 140 δις.ευρώ,ποσό το οποίο εξαιτίας της πανδημικής κρίσης αναμένεται να αυξηθεί.