7ος χρόνος, ημέρα 2221η
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021

Forbes: Οι ψηφιακοί νομάδες επιλέγουν την Ελλάδα

Forbes: Οι ψηφιακοί νομάδες επιλέγουν την Ελλάδα
Eurokinissi

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που φαίνεται να επιλέγουν οι ψηφιακοί νομάδες, καθώς η χώρα μας κατατάσσεται πρώτη στη λίστα του Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που φαίνεται να επιλέγουν οι ψηφιακοί νομάδες, καθώς η χώρα μας κατατάσσεται πρώτη στη λίστα του wellbeing ακολουθούμενη από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Τουρκία, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από την HSBC και δημοσιεύει το Forbes.

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος για την έκρηξη που σημειώθηκε κατά στη διάρκεια του 2020 και των επάλληλων lockdown, στον αριθμό των ψηφιακών νομάδων, δηλαδή των εργαζομένων που δεδομένης της τηλεργασίας επέλεξαν να μεταφερθούν σε μία άλλη χώρα για να συνδυάσουν εργασία και ευζωία, σύμφωνα Τα lockdown και η τηλεργασία περνούν σταδιακά στο παρελθόν, βέβαια σύμφωνα με νέα έρευνα, δείγματος πάνω από 20.000 εκπατρισμένων σε όλο τον κόσμο, το 80% των ερωτηθέντων σκοπεύουν να μείνουν στην χώρα που τους φιλοξενεί τουλάχιστον για το επόμενο έτος, ενώ μόνο το 7% είπε πως σχεδιάζει να επιστρέψει.

Στροφή προς τη Μεσόγειο

Όπως αναφέρει η έρευνα, σημειώνεται μία γενικότερη στροφή προς τις Μεσογειακές χώρες, δεδομένου ότι η καλή ποιότητα ζωής που προσφέρουν, ελκύει όλο και περισσότερους ψηφιακούς νομάδες που μπορούν να συνδυάσουν εξ' αποστάσεως εργασία με την ευζωία.

Ισπανία, Κύπρος και Πορτογαλία είναι από τις επικρατέστερες επιλογές σε όρους ποιότητας ζωής σύμφωνα με τις απαντήσεις.
«Ένας βασικός παράγοντας είναι η ευζωία», σύμφωνα με τον Cameron Senior, επικεφαλής του HSBC Expat. «Στην ερώτηση εάν περιμένουν κάποια βελτίωση στη φυσική τους κατάσταση και το πνευματικό τους wellbeing (ευζωία) τους επόμενους 12 μήνες, οι χώρες που τα πήγαν καλύτερα είναι οι Μεσογειακές». Για την ακρίβεια, η χώρα που κατατάσσεται πρώτη στη λίστα του wellbeing είναι η Ελλάδα, που ακολουθείται από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Τουρκία.

Στις επιλογές των ψηφιακών νομάδων η Ελλάδα


Το Greek Escape πρόσφατα άνοιξε ένα coworking spot και στο νησί της Κρήτης, αναφέρει το Forbes. Στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, εκεί που το κλίμα είναι ακόμα ζεστό, οι ψηφιακοί νομάδες έχουν την δυνατότητα, οι οποίοι ζουν και εργάζονται μαζί, να περνάνε τα σαββατοκύριακά τους γνωρίζοντας την τοπική κοινωνία. Μάλιστα αυτή η επαφή με την τοπική κοινωνία της Κρήτης είναι που αποτελεί το μεγαλύτερο δέλεαρ για τους νομάδες.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας, υπολογίζει πως εάν τουλάχιστον 100.000 ψηφιακοί νομάδες παραμείνουν στη χώρα για έξι μήνες τον χρόνο, τότε η οικονομία θα είναι πλουσιότερη κατά 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο μέσω φόρων αλλά και των δαπανών που θα κάνουν οι νομάδες στις τοπικές κοινωνίες.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Πορτογαλία πέρασαν στο Κοινοβούλιό τους νόμο που στόχο έχει να διευκολύνει την παραμονή των ψηφιακών νομάδων στη χώρα. Πορτογαλία και Ελλάδα έχουν visa για ψηφιακούς νομάδες. Περίπου 3.000 άτομα έχουν ήδη κάνει αίτηση στην Ελλάδα για την σχετική visa η οποία συνεπάγεται μείωση της τάξης του 50% στον φόρο εισοδήματος για τους πολίτες της ΕΕ, με προϋπόθεση να μεταφέρουν την φορολογική τους έδρα στη χώρα.

Τον προηγούμενο μήνα, η Ελλάδα εισήγαγε και visa μακράς διαρκείας που επιτρέπει στους ψηφιακούς νομάδες που προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ να παραμείνουν στη χώρα για 12 μήνες.

Άλλες κυβερνήσεις προέβησαν σε αντίστοιχες κινήσεις και πλέον Ελλάδα και Πορτογαλία είναι αντιμέτωπες με σοβαρό ανταγωνισμό από πάνω από 30 χώρες (όπως Ισπανία, Κροατία, Μάλτα) που προσφέρουν πλέον σε ψηφιακούς νομάδες visa ή άλλα σχετικά προγράμματα.