Φήμες για καρατόμηση Έσπερ μετά τη διαφωνία του για τον στρατό

Φήμες για καρατόμηση Έσπερ μετά τη διαφωνία του για τον στρατό

Έντονη φημολογία επικρατεί στις ΗΠΑ ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να απομακρύνει από την κυβέρνηση τον υπουργό Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, μετά τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα εκφράζοντας την αντίθεσή του για το ενδεχόμενο χρήσης στρατού για την καταστολή των επεισοδίων στα πλαίσια των διαδηλώσεων για τη δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κέιλι ΜακΕνάνι, δήλωσε λίγο νωρίτερα ότι «μέχρι τώρα ο υπουργός Έσπερ παραμένει υπουργός Έσπερ και αν ο πρόεδρος χάσει την εμπιστοσύνη του θα το μάθουμε όλοι στο μέλλον», αφήνοντας έτσι περιθώριο πληθώρας ερμηνειών.

Νωρίτερα εντός της ημέρας, σαν «βόμβα» είχαν πέσει τα λόγια του υπουργού Άμυνας στον Λευκό Οίκο. «Δεν υποστηρίζω την ενεργοποίηση του Νόμου περί Εξέγερσης», δήλωσε ο Μαρκ Έσπερ, αφήνοντας ουσιαστικά ακάλυπτο τον πρόεδρό του ο οποίος έχει απειλήσει με ανάπτυξη των τακτικών, ομοσπονδιακών ενόπλων δυνάμεων για την αποκατάσταση της τάξης και τον τερματισμό των βίαιων διαδηλώσεων.

«Η επιλογή της χρήσης εν ενεργεία στρατιωτικών δυνάμεων για την επιβολή του νόμου θα πρέπει να είναι μια λύση ύστατης ανάγκης και μόνο για τις πλέον επείγουσες και σοβαρές καταστάσεις. Δεν βρισκόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση σήμερα», τόνισε χαρακτηριστικά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και αποδεικνύοντας ότι η λύση που εξετάζει ο Τραμπ δεν έχει πολλούς υποστηρικτές στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων – κάτι που έχει αποτυπωθεί και σε δηλώσεις πολλών ακόμη κορυφαίων στελεχών τους, κυρίως απόστρατων.

Σύμφωνα με το NBC News ο νόμος του 1807 χρησιμοποιήθηκε κατά τη δεκαετία του 1950 για την επιβολή του λεγόμενου διαχωρισμού μεταξύ λευκών και Αφροαμερικανών, καθώς και στη δεκαετία του 1960, για την αντιμετώπιση των ταραχών στο Ντιτρόιτ. 

Επίσης, οι δηλώσεις Έσπερ αναδεικνύουν και την προσπάθεια που καταβάλλεται να πέσουν οι τόνοι, κάτι που έχει γίνει εμφανές και στις παρεμβάσεις κορυφαίων αξιωματούχων της αστυνομίας. Μάλιστα, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος την περασμένη εβδομάδα, όταν είχε χρησιμοποιήσει τον όρο «πεδίο μάχης» για να περιγράψει τα όσα συνέβαιναν σε σημεία όπου βρισκόταν το επίκεντρο των διαδηλώσεων.

AP Photo/Evan Vucci