7ος χρόνος, ημέρα 2183η
Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2021

Φίλης: Να μην εισβάλει η Εκκλησία στην πολιτική

Φίλης:  Να μην εισβάλει η Εκκλησία στην πολιτική

Αμετακίνητος στη θέση για αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών μένει ο Νίκος Φίλης και καλεί την Εκκλησία να μην μπει και πάλι στην πολιτική όπως είχε γίνει επί Χριστόδουλου, όπως λέει χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Συντακτών αναφέρει πως "η εφαρμογή των νέων προγραμμάτων για τα θρησκευτικά είναι αποτέλεσμα τριετούς πιλοτικής διδασκαλίας και αξιολόγησης και ήρθε η ώρα να επεκταθούν σε όλα τα σχολεία και στο τέλος του χρόνου να αξιολογηθούν από το ΙΕΠ, όπως συμβαίνει με όλα τα μαθήματα. Τα Θρησκευτικά είναι ένα μάθημα όπως όλα τα άλλα που θέλουμε να βελτιώσουμε. Αυτή την κανονικότητα άλλοι επιχείρησαν να την καταστήσουν επίκεντρο μιας δημόσιας αντιπαράθεσης».

Σχετικά με την επιστολή του Αρχιεπισκόπου προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων για τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών ο κ. Φίλης αρνήθηκε να το σχολιάσει λέγοντας: «Δεν θέλω επί του παρόντος να σχολιάσω μια επιστολή που δεν εστάλη σε μένα. Σέβομαι τον Αρχιεπίσκοπο. Περιμένω τη συνεδρίαση της ιεραρχίας την άλλη βδομάδα».

«Γενικότερα, πάντως, πιστεύω ότι την περίοδο της κρίσης η Εκκλησία με το φιλανθρωπικό της έργο, που είναι άλλωστε και η πρώτη εντολή του Χριστού, έχει θετικό ρόλο. Θα ήταν λάθος η Εκκλησία να εισβάλει και πάλι στην πολιτική, όπως συνέβη την εποχή του Χριστόδουλου χωρίς τότε να ωφεληθεί ούτε η ίδια ούτε η κοινωνία. Η εποχή της «δεξιάς του Κυρίου» έχει παρέλθει… Ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης μπορούμε να συζητήσουμε με όρους κοινωνικής ενότητας, τη διευκρίνιση των ρόλων Εκκλησίας -Κράτους».

Για την αντίδραση των ΑΝΕΛ πάνω στο ζήτημα των θρησκευτικών ο υπουργός Παιδείας επισήμανε πως «την ευθύνη για την εκπαίδευση την έχουν τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, το ΙΕΠ και του υπουργείου. Από την ομιλία του κ. Π. Καμένου στη Βουλή κατάλαβα ότι είναι πειστικές οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί».