FDA: Μάσκες και αποστάσεις παρά την έναρξη των εμβολιασμών στις ΗΠΑ

FDA: Μάσκες και αποστάσεις παρά την έναρξη των εμβολιασμών στις ΗΠΑ

Χωρίς εκπτώσεις στις προδιαγραφές ποιότητας, αλλά και χωρίς πολιτικές πιέσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης, προχώρησε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στην έγκριση του πρώτου εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, διαβεβαίωσε ο επίτροπος του Οργανισμού Στήβεν Χαν στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου.

Ο Διευθυντής του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας Βιολογικών Προϊόντων του FDA, Πήτερ Μάρκς τόνισε ιδιαίτερα πως η άδεια επείγουσας χρήσης που δόθηκε χθες, συνοδεύεται από ενεργή επιτήρηση του εμβολιασμού που ξεκινά σήμερα στις ΗΠΑ για πιθανές παρενέργειες, καθώς επίσης και συνέχιση των κλινικών μελετών για τα πρόσθετα στοιχεία που χρειάζεται να μάθουμε από τη δράση των εμβολίων στον πληθυσμό, όπως αν σταματούν τελικά τη μετάδοση του ιού.

Ταυτόχρονα όμως, θα δοθεί και η δυνατότητα στους εθελοντές που μετείχαν στην ομάδα ελέγχου των κλινικών μελετών και οι οποίοι πήραν εικονικό εμβόλιο, να εμβολιαστούν προκειμένου πραγματικά να μπορέσουν να προφυλαχθούν από τον πανδημικό ιό.

Επειδή η επιδιωκόμενη ανοσία δεν θα έρθει άμεσα, οι επικεφαλής του Οργανισμού συνέστησαν στους πολίτες να συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις μάσκες, να φροντίζουν την ατομική τους υγιεινή και να τηρούν αποστάσεις για την προστασία των ιδίων και του περιβάλλοντός τους.

Στην προσπάθεια να διασκεδαστούν οι αμφιβολίες του πληθυσμού για την ασφάλεια του εμβολίου, οι ειδικοί του Οργανισμού τόνισαν ότι δεν θυσιάστηκε κανένα στάδιο της ελεγκτικής διαδικασίας, αντίθετα ειδικοί από πολλαπλές ειδικότητες εργάζονταν νυχθημερόν προκειμένου να γίνεται ο έλεγχος όσο το δυνατόν γρηγορότερα, εξαιτίας των δραματικών επιπτώσεων της πανδημίας στον αμερικανικό λαό και στον κόσμο ολόκληρο.

Ο δρ Μάρκς αναφερόμενος στις πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις, σημείωσε πως το 1,6% των αμερικανών έχουν εκδηλώσει σοβαρά περιστατικά αλλεργίας κάποια στιγμή στη ζωή τους. Για το λόγο αυτό, στις οδηγίες χρήσης του εμβολίου, περιλαμβάνονται όλα τα συστατικά, προκειμένου οι θεράποντες γιατροί να ελέγξουν τα πιθανά αλλεργιογόνα στους ασθενείς τους. Και τονίζοντας ότι το 1,6% του πληθυσμού είναι πολύ μεγάλο ποσοστό, άρα πρόθεση είναι ο εμβολιασμός και αυτών των πολιτών, υπογράμμισε ότι οι θεράποντες γιατροί θα πρέπει να αξιολογήσουν το ενδεχόμενο παράλληλης θεραπείας των αλλεργικών ασθενών, προκειμένου να γίνει δυνατός ο εμβολιασμός τους κατά του πανδημικού ιού. Πάντως σημείωσε ότι οι έντονες αλλεργικές αντιδράσεις καταγράφηκαν μόνο στην ομάδα της κλινικής μελέτης της Μ. Βρετανίας και πουθενά αλλού.

Οι ειδικοί του FDA εξήγησαν ακόμη ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει σε δύο δόσεις, η δεύτερη σε τρεις εβδομάδες απόσταση από την πρώτη, προκειμένου να επιτευχθεί η ανοσία του 95% για την οποία δόθηκε η άδεια επείγουσας χρήσης και ότι δεν έχει τεθεί θέμα χρήσης μίας μόνο δόσης στον πληθυσμό.

Όσο για την επάρκεια των εμβολίων, ήδη ο οργανισμός βρίσκεται σε συνεργασία με τους παραγωγούς, ώστε να ενισχυθεί η παραγωγική δυνατότητα. Αντίστοιχα, συνεργάζεται με τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς για την αποτελεσματική διανομή του εμβολίου πάντα σε συνθήκες "ψυχρής αλυσίδας", κάτι που έχει γίνει εφικτό ακόμη και στην Αφρική.