Φάουτσι: Αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί θα δούμε πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις από τη Δέλτα

Φάουτσι: Αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί θα δούμε πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις από τη Δέλτα

Προειδοποίηση ότι αν το ποσοστό του εμβολιασμού δεν αυξηθεί, ο ιός θα εξαπλωθεί με κίνδυνο να δούμε μια νέα, ακόμα πιο επικίνδυνη μετάλλαξη στο μέλλον, απεύθυνε για μια ακόμα φορά ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ και επικεφαλής σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης  Άντονι Φάουτσι.

«Τότε, όλοι εμείς που έχουμε εμβολιαστεί και προστατευόμαστε από την μετάλλαξη Δέλτα, μπορεί να μην είμαστε προστατευμένοι από την νέα παραλλαγή» δήλωσε πιο συγκεκριμένα ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, σύμφωνα με το CNN.

«Εάν μια συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού εμβολιαστεί, ο ιός θα εξαφανιστεί» πρόσθεσε. «Αλλά το να έχουμε μόνο μερικώς εμβολιασμένο πληθυσμό σημαίνει ότι ο ιός όχι μόνο δεν εξαφανίζεται, αλλά θα υπάρχει παράλληλα με τον ιό της γρίπης τον χειμώνα, με συνέπεια να δούμε εκ νέου αύξηση κρουσμάτων την άνοιξη».
Σε 47 πολιτείες, ο μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών των νέων κρουσμάτων αυξάνεται κατά τουλάχιστον 10% περισσότερο από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Με την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ αυξήθηκε δραστικά σε περίπου 100.000, ενώ κρίσιμη είναι η κατάσταση σε πολιτείες με χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Πολλοί αντιεμβολιαστές ισχυρίζονται ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού στις ΗΠΑ είχαν λάβει μέχρι τώρα μόνον έκτακτη έγκριση, αλλά σύμφωνα με τον Φάουτσι, τα σημαντικότερα απ’ αυτά μπορεί να λάβουν σύντομα οριστική έγκριση.

«Ελπίζω αυτό να γίνει εντός του Αυγούστου», είπε ο επιδημιολόγος. Αλλά και ο διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) Φράνσις Κόλλινς προειδοποίησε ότι αν καταστούν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί - κάτι που αποτελεί αντικείμενο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης - μπορεί κάτι να γίνει, αφού όπως είπε στο ABC, οι ΗΠΑ πληρώνουν «το τρομακτικό τίμημα» του υψηλού ποσοστού ανεμβολίαστων.