«Fake stories» του ΣΥΡΙΖΑ –Τι είπε για το διαγωνισμό των ταυτοτήτων
Μ. Χρυσοχοΐδης για αστυνομική βία

«Fake stories» του ΣΥΡΙΖΑ –Τι είπε για το διαγωνισμό των ταυτοτήτων

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Την αποδοχή που έχουν στους πολίτες οι κυβερνητικές δράσεις για την ασφάλεια υπογράμμισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κατά τη διάρκεια σχετικής επίκαιρης επερώτησης 68 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, ο Υπουργός απάντησε τόσο για τη δήθεν αστυνομική βία, που επικαλείται η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και τα δημοσιεύματα για τις νέες ταυτότητες. 

«Μου λένε (σ.σ. οι πολίτες) επιτέλους έχουμε κράτους», υπογράμμισε μιλώντας στη Βουλή ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης και προσέθεσε με νόημα ότι σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας «περνούν αστυνομικοί και χειροκροτά ο κόσμος», αναφερόμενους ουσιαστικά σε σημείο όπου παλαιότερα δεν πατούσε το πόδι της η Ελληνική αστυνομία.

Την ίδια ώρα, σήκωσε το γάντι προς τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι δεν καταγράφεται αστυνομική βία, με μόνη εξαίρεση την περίπτωση της επίθεσης αστυνομικού σε 11χρονο και κάποια φαινόμενα στις διαδηλώσεις της 6ης Δεκεμβρίου. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε οι υπόλοιπες καταγγελίες που έχουν γίνει για την αστυνομική βία είναι κατασκευασμένες “fake stories”.

Σύμφωνα με τον Υπουργό ήδη στους δρόμους της Αθήνας βρίσκονται 2.700 περισσότεροι αστυνομικοί, εκ των οποίων οι 1.200 ήταν προηγουμένως σε γραφεία. Την ίδια ώρα, περιπολούν 250 αστυνομικοί στο κέντρο της Αθήνας, με scooter ή με αστυνομικά van ενώ η αστυνομία έχει πλέον έντονη παρουσία σε περιοχές όπως στους δρόμους κάτω από την οδό Πατησίων και σε άλλες λαϊκές συνοικίες. 

Ειδική αναφορά έκανε ο Μ. Χρυσοχοϊδης για τους μετανάστες ή πρόσφυγες που κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας δίχως χαρτιά. «Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες αλλοδαποί που κυκλοφορούν χωρίς έγγραφα. Δεν γνωρίζει το επίσημο κράτος ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι. Θα μπορούσαμε  να κάνουμε μια σειρά από ενέργειες από την στιγμή που ένα κομμάτι εξ αυτών έχει μεγάλη εγκληματικότητα», είπε αρχικά και μάλιστα υπογράμμισε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν συλληφθεί κακοποιοί που «έκλεψαν 100 φορές, αφέθηκαν ελεύθεροι 100 φορές και συνέχιζαν τη δράση τους». Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τον Υπουργό, «είχε ψηφιστεί ο περίφημος νόμος όπου το όριο για το πλημμέλημα ήταν 120.000 ευρώ. Ποιος τα διαθέτει αυτά τα χρήματα; Αυτές οι ρυθμίσεις έγιναν λίγο πριν τις εκλογές του Ιουλίου». 

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση στο Κουκάκι ξεκαθάρισε ότι ήταν παρόντες τρεις εισαγγελείς όταν οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι του σκηνοθέτη Ινδαρε. 

«Αγνοείτε τη βία κατά της αστυνομίας. Περισσότερα από 30 εργαζόμενα παιδιά πήγαν στο νοσοκομείο από "πλημμεληματικούς" τσιμεντόλιθους, "δικαιωματικά" στειλιάρια και "εφηβικές" μολότοφ». 

Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποκάλυψε ότι βρήκε στο γραφείο του τρεις καταγγελίες για τον προηγούμενο διαγωνισμό επί υπουργίας Γεροβασίλη! «Δεν διανοήθηκα ότι η Γεροβασίλη είχε σχέση με αυτά, τις πέταξα γιατί ξέρω τι γίνεται σε αυτούς τους διαγωνισμούς», υπογράμμισε με νόημα και έδωσε απαντήσεις σε ένα προς ένα τα ερωτήματα: 

- Γιατί ακυρώθηκε ο προηγούμενος διαγωνισμός: «Ακυρώθηκε γιατί δεν περιλάμβανε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Μια εξοικονόμηση από 0,5, έως 0,7 του ΑΕΠ

- Αυξάνεται το κόστος: Γαι τον πολίτη 10 ευρώ ήταν, 10 ευρώ παραμένει.  

- Η έγχρωμη φωτογραφία προβλεπόταν και στον προηγούμενο διαγωνισμό, αλλά σε διάστημα πέντε ετών ενώ τώρα προσφέρεται αμέσως.

- Το κόστος παραμένει ίδιο για το κράτος: 515 εκ ευρώ για 15 χρόνια. 

- Για τις εταιρείες: «Κλήθηκαν 25 εταιρείες στον πρώτο διαγωνισμό και ίδιες στον δεύτερο. Γαιτί είναι λιγότερες οι εταιρείες;» 

Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη σχολίασε ότι η Νέα Δημοκρατία σε ελάχιστο χρόνο κατάφερε να αμαυρώσει την Ελληνική Αστυνομία. «Το δόγμα της Κυβέρνησης είναι ένα «Τρόμος και Πάταξη»:  Δεν θα αναλύσω γιατί το ψέκασμα 200 φοιτητών είναι παράνομο, Δεν θα σταθώ στο ξεγύμνωμα διαδηλωτών, Δεν θα μείνω στον κινηματογραφικό εξευτελισμό της ΕΛ.ΑΣ. στην υπόθεση Ινδαρέ, δεν θα σχολιάσω καν το εγκληματικό γρονθοκόπημα 11χρονου από αστυνομικό. Δεν θα αναλωθώ καν στις «τηλεδίκες του τσιμεντόλιθου»: «ήταν ή δεν ήταν απόπειρα ανθρωποκτονίας η ρίψη τσιμεντόλιθου στην κατάληψη στο Κουκάκι;». Και όσο κι αν υπήρξαν παρεμβάσεις για να αλλάξει το κατηγορητήριο σε ανθρωποκτονία στην υπόθεση του τσιμεντόλιθου, δεν είδαμε να έχετε την ίδια ευαισθησία στην υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου. Στην υπόθεση Κωστόπουλου ο θάνατος του ανθρώπου αυτού καταγράφηκε στις κάμερες αλλά η κατηγορία είναι για θανατηφόρο σωματική βλάβη και όχι για ανθρωποκτονία. Με δυο μέτρα και δυο σταθμά πολιτεύεστε όμως», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ενώ ο Γ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι η ΝΔ εξαπάτησε προεκλογικά τους πολίτες και, όπως είπε, «συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε γκεμπελικού τύπου προπαγάνδα εναντίον μας, ακριβώς ίδια με αυτήν που διαχρονικά χρησιμοποιούσαν τα κάθε λογής και ιδιότητας μισθοφόροι της δεξιάς και της ακροδεξιάς». «Σας κατηγορούμε ότι χειρίζεστε τα προβλήματα της ασφάλειας, εντελώς επικοινωνιακά και με σχεδόν μηδενικά αποτελέσματα.
Κυρίως σας κατηγορούμε ότι δίνετε αστυνομικό θέαμα στους πολίτες γιατί δεν έχετε ούτε μπορείτε να τους δώσετε ανάπτυξη, παιδεία και πολιτισμό.

Σας κατηγορούμε ότι μετά από 7 μήνες διακυβέρνησης, το δόγμα σας δεν είναι τελικά το δόγμα «νόμος και τάξη». Το πραγματικό σας δόγμα στον τομέα της ασφάλειας είναι τελικά το δόγμα «αστυνομικός λαϊκισμός και μπίζνες». Μεγάλες κι αδιαφανείς μπίζνες με το δημόσιο χρήμα», προσέθεσε.

Κανονική γειτονία τα Εξάρχεια σε λίγες εβδομάδες

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε ότι τα Εξάρχεια σε λίγες εβδομάδες θα είναι μια κανονική γειτονία ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τα περί «ακροδεξιάς».

Συγκεκριμένα, υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επί μια πενταετία συγκυβερνούσε με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον Πάνο Καμμένο ενώ διευκρίνισε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα οι αστυνομικοί θα φέρουν κάμερα όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. «Για τον αυτοπεριορισμό της αστυνομίας αλλά και την εξάλειψη της παραβατικότητας», όπως με νόημα επισήμανε.