Evergrande: Αντίστροφη μέτρηση για πιθανή χρεοκοπία - Η πρώτη απάντηση έρχεται την Πέμπτη

Evergrande: Αντίστροφη μέτρηση για πιθανή χρεοκοπία - Η πρώτη απάντηση έρχεται την Πέμπτη

Οι χρηματιστηριακές αγορές έκλεισαν με μεγάλες απώλειες τη Δευτέρα και το αμερικανικό δολάριο ενισχύθηκε καθώς η περιπέτεια του κινεζικού γίγαντα ανάπτυξης ακινήτων China Evergrande πυροδότησε φόβους για μετάδοση των κινδύνων στην ευρύτερη οικονομία, προκαλώντας νέες ανησυχίες πριν από τις κρίσιμες συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα με πρώτη της Federal Reserve των ΗΠΑ την Τρίτη.

Ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης MSCI έχασε 2,09%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Οκτώβριο του 2020 ενώ στη Wall Street οι κύριοι δείκτες έχασαν πάνω από 2%.

Οι επενδυτές ρευστοποίησαν μετοχές και στράφηκαν σε ασφαλή καταφύγια με τις τιμές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων να κινούνται ανοδικά, πιέζοντας τις αποδόσεις χαμηλότερα. Ανοδικά κινήθηκε η τιμή του χρυσού.

Η μετοχή της Evergrande που ψάχνει να βρει κεφάλαια για να πληρώσει κουπόνι ομολόγου σε τράπεζες, προμηθευτές και επενδυτές έκλεισε με απώλειες 10,2% στα 2,28 δολάρια Χονγκ Κονγκ, έχοντας προηγουμένως κάνει βουτιά 19%.

Οι κινεζικές εποπτικές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι οι υποχρεώσεις του ομίλου ύψους $305 δισ. μπορεί να προκαλέσουν ευρύτερους κινδύνους στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Κίνας αν τα χρέη δεν σταθεροποιηθούν.

Οι επενδυτές φοβούνται ντόμινο εξελίξεων. Πρώτα πωλούν και μετά εξετάζουν την κατάσταση βαθύτερα. 

Το κλίμα μεταδόθηκε και στις υπόλοιπες αγορές με τον δείκτη Dow Jones να χάνει 2,28% στις 33.797 μονάδες, τον S&P 500 2.29% στις 4.331 μονάδες και τον Nasdaq να πέφτει 2,71%. Ευαίσθητοι κλάδοι όπως των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της ενέργειας χτυπήθηκαν ιδιαίτερα.Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ‘έχασε 1,67%.

Συνολικά το sell off της Δευτέρας διέγραψε $2,2 τρισ. κεφαλαιοποίησης στις παγκόσμιες αγορές που είχαν φτάσει σε υψηλό ρεκόρ κεφαλαιοποίησης στα $97 τρισ.

Τα 5ετη ασφάλιστρα κινδύνου, credit default swaps, στο χρέος που έχει εκδώσει η Evergrande εκτοξεύτηκαν στο υψηλότερο σημείο από τον περυσινό Οκτώβριο. 

Οι ανησυχίες με την Evergrande ήλθαν να δέσουν με την έξαρση των κρουσμάτων COVID-19 και τις φοβούμενες επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία όπως και με το ενδεχόμενο περιορισμού των πολιτικών νομισματικής στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες.

Το συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ συνεδριάζει την Τρίτη και την Τετάρτη και το ερώτημα είναι πότε θα αρχίσει να φρενάρει τις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί σε μηνιαία βάση.

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη και σε άλλες κεντρικές τράπεζες που συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα όπως της Βραζιλίας, της Βρετανίας, της Ελβετίας, της Τουρκίας, της Ιαπωνίας και της Νορβηγίας. Η ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος εξασθένησε έναντι του δολαρίου σε χαμηλό ενός μηνός.

Πρόκειται για μια κλασσική φυγή κεφαλαίων προς το δολάριο μέχρις ότου ξεκαθαρίσει κάπως η εικόνα με το αν θα υπάρξει ομαλή η ανώμαλη προσγείωση στην περίπτωση της Evergrande.

Mε τις ανησυχίες μετάδοσης από πιθανή κατάρρευση της Evergrande να εντείνονται, το πρώτο τεστ θα έλθει αυτή την Πέμπτη καθώς ο κινεζικός όμιλος θα πρέπει να πληρώσει κουπόνι $83,5 εκατ. σε ομόλογο που λήγει τον Μάρτιο του 2022.

Ένα άλλο κουπόνι $47,5 εκατ. θα πρέπει να πληρωθεί στις 29 Σεπτεμβρίου για ομόλογο που λήγει τον Μάρτιο του 2024. 

Και τα δύο αυτά ομόλογα θα βρεθούν σε καθεστώς αθέτησης πληρωμών αν η Evergrande δεν αποπληρώσει τα κουπόνια το αργότερο 30 ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας.

Σε περίπτωση default της Evergrande τα σενάρια ποικίλουν ανάμεσα σε μια χαοτική κατάρευση, μια διαχειρίσιμη πτώχευση η μια διάσωση από το Πεκίνο.

Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί αναδιάρθρωση των ομολόγων αλλά οι αναλυτές εκτιμούν οτι οι ομολογιούχοι δεν θα ανακτήσουν σημαντικό μέρος των κεφαλαίων τους. Τα προβλήματα της Εvergrande πίεσαν τον ευρύτερο κλάδο ανάπτυξης ακινήτων με τη μετοχή της μικρότερης σε μέγεθος κινεζικής εταιρείας real estate Sinic Holdings να χάνει 87%, δηλαδή $1,5 δις κεφαλαιοποίησης πριν οι αρχές διακόψουν τη διαπραγμάτευση της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Η μετοχή της Evergrande πιθανότατα θα συνεχίσει την πτώση της καθώς δεν έχει ακόμη διαφανεί λύση για να απαλύνει το στρες ρευστότητας που αντιμετωπίζει και υπάρχουν αβεβαιότητες για το τι θα γίνει σε περίπτωση αναδιάρθρωσης. Η μετοχή της μπορεί να πέσει και κάτω από το $1 Χονγκ Κονγκ.

Οι αναλυτές ωστόσο υποβαθμίζουν τις συγκρίσεις με την κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ το 2008. Ο λόγος έχει να κάνει με το οτι τα δολαριακά ομόλογα της Evergrande πιθανότατα θα αναδιαρθρωθούν και με το γεγονός οτι το μεγαλύτερο κομμάτι του χρέους της διακρατείται από παγκόσμια αμοιβαία κεφάλαια, ΕΤF, και άλλες κινεζικές εταιρείες και όχι από τράπεζες η μεγάλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

Eκτιμούν οτι η κυβέρνηση της Κίνας θα εμπλακεί σε περίπτωση ενός default.

Ενδεικτικό της δραματικής πτώσης των προσδοκιών είναι το δολαριακό ομόλογο της Evergrande που λήγει τον Μάρτιο του 2022 και αλλάζει χέρια στα 29 σεντς στο δολάριο με απόδοση 500% σε σύγκριση με απόδοση 13,7% στην αρχή της φετινής χρονιάς.