Ευθ. Λέκκας: O μεγαλύτερος μετασεισμός που περιμένουμε είναι 5,6 Ρίχτερ

Ευθ. Λέκκας: O μεγαλύτερος μετασεισμός που περιμένουμε είναι 5,6 Ρίχτερ

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Ζάκυνθο.

«Είχαμε ένα με ένα μεγάλο γεγονός, από τα μεγαλύτερα που είχαμε στον ελλαδικό χώρο τα τελευταία χρόνια. Έγινε αισθητός όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρα τα Βαλκάνια», ανέφερε, μιλώντας στον «Θέμα 104,6». 

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας σημείωσε ότι «οι επιπτώσεις είναι πάρα πολύ μικρές, γιατί έχουμε να κάνουμε με έναν οικιστικό ιστό θωρακισμένο».

«Αν υπάρξει μετασεισμός θα είναι ο μεγαλύτερος 5,6. Τον θέλουμε αυτόν το σεισμό καθώς έτσι θα κλείσει η σεισμική διέγερση», ανέφερε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως είπε «φαίνεται να έχουμε μια μεγάλη μετασεισμική δραστηριότητα που απομακρύνει το ενδεχόμενο να έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό».

Από τον σεισμό, σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, «υπήρξε ένα τσουνάμι των 15-20 πόντων».

Σε ξεχωριστές του δηλώσεις στον ΣΚΑΪ, ο κ. Λέκκας εξήγησε τους λόγους που το νησί της Ζακύνθου «άντεξε» χωρίς σοβαρές ζημιές και τραυματισμούς τον ισχυρό σεισμό.

Όπως τόνισε, στα κτίρια στη Ζάκυνθο εφαρμόζεται απόλυτα ο αντισεισμικός κανονισμός, ενώ και το συγκεκριμένο ρήγμα δεν «κοιτάει» προς τον ελληνικό χώρο, αλλά στον ιταλικό χώρο, γι' αυτό και ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Ιταλία. Ο καθηγητής Γεωλογίας εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα από τη μετασεισμική ακολουθία, αλλά περιμένει έναν ακόμα μεγάλο μετασεισμό εντάσεως 5,5 με 5,8 βαθμούς, ο οποίος όμως θα είναι 100 με 150 φορές μικρότερος σε ενέργεια.