7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Ευρωβουλευτές και CEO: Επιταχύνετε τα δίκτυα για να «πρασινίσει» η βιομηχανία

Ευρωβουλευτές και CEO: Επιταχύνετε τα δίκτυα για να «πρασινίσει» η βιομηχανία
APimages

Ομάδα 40 ευρωβουλευτών και κορυφαίων διοικητικών στελεχών επιχειρήσεων έστειλαν επιστολή στην Κομισιόν με την οποία ζητούν την επιτάχυνση της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την παροχή βοήθειας στους παραγωγούς στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης πράσινης αναδιάρθρωσης, σε μια άνευ προηγουμένη μετατόπιση προς την κλιματική ουδετερότητα, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η Κομισιόν πρέπει να δείξει φιλοδοξία και αποφασιστικότητα προκειμένου να κάνει το ενεργειακό σύστημα της ΕΕ κατάλληλο για την επίτευξη ενός αυστηρότερου στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων για το 2030, αναφέρουν σε επιστολή που απέστειλαν στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία Φρανς Τίμερμανς. Ο ρυθμιστικός βραχίονας της ΕΕ πρόκειται να παρουσιάσει στις 14 Ιουλίου ένα σύνολο μέτρων που έχουν στόχο να ευθυγραμμίσουν την οικονομία της Ένωσης με την Πράσινη Συμφωνία, η οποία αποσκοπεί στο να καταστήσει την Ευρώπη πρώτη ήπειρο στον κόσμο με μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. 

«Πολλές εταιρείες στην ΕΕ είναι έτοιμες να κάνουν πράξεις αυτά που λένε, και το ίδιο θα έπρεπε να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λέει η ομάδα, η οποία περιλαμβάνει CEO των BASF SE, Allianz SE, Volvo AB, ThyssenKrupp AG, Siemens AG και 17 άλλων εταιρειών. «Δεν πρέπει να μείνουμε πίσω στις πράξεις μας. Τώρα είναι η ώρα για να δράσουμε και να είμαστε αποφασιστικοί». 

Η ΕΕ έδωσε την τελική της έγκριση την προηγούμενη εβδομάδα για ενίσχυση του στόχου της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2030 κατά 55% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Πρόκειται για αύξηση σε σύγκριση με τον προηγούμενη στόχο της μείωσης κατά 40%. Σύμφωνα με τις μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν την επόμενη εβδομάδα, ο στόχος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αυξηθεί ανάμεσα στο 38% και στο 40% της κατανάλωσης ενέργειας ως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, σε σύγκριση με το σημερινό 32%.

Οι μεταρρυθμίσεις είμαι μια ευκαιρία για την ΕΕ να εξασφαλίσει ότι το σύστημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ένωσης είναι λειτουργικό το συντομότερο δυνατόν, αφού οι διαμορφωτές της ευρωπαϊκής πολιτικής απέτυχαν να κλείσουν τα κενά στη βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ, αναφέρεται στην επιστολή την οποία υπογράφουν επίσης οι CEO των Royal Dutch Shell Plc και TotalEnergies SE, και οι ευρωβουλευτές Πέτερ Λίζε από τη Γερμανία και Μαρία Σπυράκη από την Ελλάδα, μεταξύ άλλων. 

Χρήση καθαρής ενέργειας

Η μείωση των βιομηχανικών εκπομπών θερμοκηπίου αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του ευρωπαϊκού μετασχηματισμού. Ενώ οι παραγωγοί ενέργειας μείωσαν τη ρύπανση κατά 15% πέρσι, στο πλαίσιο του προγράμματος ανώτατων ορίων και εμπορίας ρύπων, οι βιομηχανίες κατέγραψαν μια πτώση ύψους 7% κατά μέσο όρο, με τη βιομηχανική παραγωγή να έχει επίσης επηρεαστεί από την πανδημία.Η επιτάχυνση της μετάβασης απαιτεί μια μαζική χρήση καθαρής ενέργειας, δηλώνουν στην επιστολή κορυφαία διοικητικά στελέχη επιχειρήσεων, που περιλαμβάνουν τις ArcelorMittal SA και Titan Cement International SA μεταξύ άλλων. 

Για να προπορευτεί στη μετάβαση σε τεχνολογίες και καινοτομίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η Ευρώπη χρειάζεται υποδομές, πρόσβαση σε άφθονη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και ταχεία εισαγωγή νέων διαδικασιών για την αγορά σε ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας, σύμφωνα με την επιστολή. Χωρίς ισχυρές πολιτικές και μεγαλύτερες επενδύσεις η ήπειρος θα διατρέξει τον κίνδυνο να καθυστερήσει ως προς τις μειώσεις των εκπομπών, κάτι που θα είχε ως συνέπεια να μπουν εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα και να υπονομευτεί η αξιοπιστία ως προς την επίτευξη στόχων για το κλίμα. 

Οι υπογράφοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται 18 ευρωβουλευτές διαφόρων πολιτικών ομάδων, ζητούν μεταρρυθμίσεις για να ξεπεραστούν σημεία συμφόρησης στο δίκτυο, να  επιτραπεί η ελεύθερη ροή ενέργειας μεταξύ χωρών και να αποφευχθούν εμπόδια για την ενσωμάτωση της καθαρής ενέργειας.  

«Απέχουμε ακόμα πολύ από τους όγκους και τις δυνατότητες που απαιτούνται ως προς την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές», τονίζουν στην επιστολή. «Οι ανταγωνιστές στον κόσμο κινούνται γρήγορα. Δεν πρέπει να μείνουμε πίσω στις ενέργειές μας». 

Δείτε την επιστολή: