«Ευχάριστη έκπληξη» η Ελλάδα στην πανδημία, κόντρα στις πιθανότητες
New York Times

«Ευχάριστη έκπληξη» η Ελλάδα στην πανδημία, κόντρα στις πιθανότητες

Ως την «ευχάριστη έκπληξη» στην αντιμετώπιση της πανδημίας χαρακτηρίζουν την Ελλάδα οι New York Times, τονίζοντας ότι η χώρα μας «πήγε κόντρα στις πιθανότητες» με τη διασπορά του κορονοϊού να είναι πολύ πιο περιορισμένη από ό,τι αναμενόταν.

Στο άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει πως «για χρόνια, η Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως ένα από τα πιο προβληματικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της οικονομικής κρίσης που τη βάραινε αλλά και άλλων προβλημάτων προβλημάτων, όπως η διαφθορά και η πολιτική αστάθεια. Ωστόσο, όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με την πανδημία του κορωνοϊού, η χώρα έγινε η ευχάριστη έκπληξη».

Το δημοσίευμα τονίζει πως ενώ ο ιός εξαπλωνόταν στην Ευρώπη, πολλοί Έλληνες φοβούνταν ότι η χώρα τους θα γινόταν η επόμενη Ιταλία ή Ισπανία. «Δεδομένου ότι το σύστημα υγείας της χώρας είχε αποδυναμωθεί από την οικονομική κρίση που κράτησε μια δεκαετία και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η η Ελλάδα έχει έναν από τους γηραιότερους πληθυσμούς στην ΕΕ, μετά την Ιταλία, η χώρα ήταν αρκετά ευάλωτη απέναντι στον ιό», αναφέρουν οι NYT.

Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο αριθμός των αναφερόμενων θανάτων και των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ εξαιτίας του κορονοϊού στην Ελλάδα παραμένει πολύ μικρός συγκριτικά με τα στοιχεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Μάλιστα, ο Κέβιν Φέδερστόουν, διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο London School of Economics, δήλωσε στους New York Times πως «η Ελλάδα τα κατάφερε κόντρα στις πιθανότητες».

Σύμφωνα με τον κ. Φεδερστόουν, η ελληνική κυβέρνηση «ακολούθησε την επιστήμη» επιλέγοντας τον Δρα Τσιόδρα ως επικεφαλής της πολιτικής της, ενώ η ανάθεση στον κ. Χαρδαλιά της επίβλεψης της τήρησης των μέτρων διασφάλισε ότι όλα θα πήγαιναν ομαλά. 

«Καμία από αυτές τις ενέργειες δεν είναι συνηθισμένες για ελληνικές κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν κρίση», τόνισε ο ίδιος, εξηγώντας ότι αντανακλούν πιθανώς το επαγγελματικό background του Κυριάκου Μητσοτάκη που είχε εργαστεί στο παρελθόν ως οικονομικός αναλυτής.

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει κάποια από τα μέτρα που έλαβε πολύ νωρίς η ελληνική κυβέρνηση, όπως η ακύρωση του καρναβαλιού στις 27 Φλεβάρη, και το κλείσιμο των σχολείων στις 11 Μαρτίου. «Δύο μέρες αργότερα, η Ελλάδα περιόρισε τα μη αναγκαία ταξίδια και έκλεισε καφετέριες, εστιατόρια, βιβλιοθήκες, μουσεία και άλλα μέρη. Σύντομα, όσοι επέστρεφαν από το εξωτερικό έμπαιναν σε υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων, την οποία αν παραβίαζαν κινδύνευαν να πληρώσουν πρόστιμο €5.000. Κάθε πολίτης της χώρας έπρεπε να ειδοποιεί το κράτος κάθε φορά που ήθελε να βγει από το σπίτι του, ακόμα και για να βγάλει βόλτα τον σκύλο», προστίθεται.

«Ενεργήσαμε με γνώμονα την πρόληψη. Αποφασίσαμε συνειδητά να κάνουμε μια σημαντική οικονομική θυσία αντί θα θυσιάσουμε ανθρώπινες ζωές», δήλωσε στους NYT ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης

Το άρθρο των New York Times κάνει ειδική αναφορά στα στοιχεία της επιδημίας της Ελλάδας, συγκρίνοντάς τα με εκείνα του Βελγίου, μιας χώρας με παρόμοιο πληθυσμό, που ωστόσο έχει καταγράψει 7.331 θανάτους. Επίσης παραθέτει τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η χώρα για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, με χιλιάδες προσλήψεις και αύξηση 70% των κλινών ΜΕΘ.

«Η κινητοποίηση ήταν πολύ γρήγορη» σχολίασε στην αμερικανική εφημερίδα η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Όπως επισήμανε, χωρίς αυτήν το σύστημα υγείας δεν θα μπορούσε να αντέξει το ξέσπασμα του ιού. 

Διαβάστε ακόμα:

- ARD: Υποδειγματική χώρα η Ελλάδα απέναντι στον κορονοϊό

Le Figaro για Ελλάδα: «Από μαύρο πρόβατο, καλός μαθητής της Ευρώπης»