Έσπασε ο πάγος στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν - «Να αφήσουμε πίσω την ένταση του 2020»
Κυβερνητικές πηγές

Έσπασε ο πάγος στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν - «Να αφήσουμε πίσω την ένταση του 2020»

Σε θετικό κλίμα έγινε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στις Βρυξέλλες, διάρκειας μίας ώρας, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι δόθηκε η ευκαιρία να σπάσει ο πάγος, καθώς και ότι οι δύο ηγέτες «συμφωνήσαν να αφήσουμε πίσω την ένταση του 2020 παρά τις πολύ σημαντικές διάφορες που υπάρχουν».

Η εικόνα που μεταφέρουν οι ίδιες πηγές είναι ότι υπήρξε αμοιβαία κατανόηση πως δεν μπορεί να επαναληφθεί η ένταση του 2020 και πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να αποφεύγονται προκλήσεις που οδηγούν σε καταστάσεις δύσκολα διαχειρίσιμες.

Αν και όπως λέγεται, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι υπάρχουν ξεκάθαρα πολύ μεγάλες διαφορές σε σειρά θεμάτων, με πιο σημαντικό την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, εντούτοις αναγνώρισαν ότι αυτές οι διαφορές πρέπει να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, αναδεικνύοντας την σημασία των διερευνητικών επαφών, των ΜΟΕ, όπως και της πολιτικής διαβούλευσης ως ένα πλαίσιο συνεννόησης μεταξύ των δυο χωρών.

Στο προσφυγικό- μεταναστευτικό, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η θέση της Ελλάδας παρέμεινε σταθερή στην λογική ότι οι χώρες μπορούν να συνεργασθούν, αρκεί να αποφεύγονται προκλήσεις, όπως τις βιώσαμε τον Μάρτιο του 2020.

Μάλιστα, ο Κυρ. Μητσοτάκης φέρεται να κατέστησε σαφές ότι θα αποτελούσε κίνηση καλής θέλησης να δεχθεί η Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450 πρόσφυγες, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έγινε μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση και η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν αποτέλεσε ένα βήμα προς ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι.

H συνάντηση κράτησε περίπου μια ώρα, με την παρουσία μόνο διερμηνέων – και όχι πολυμελών αντιπροσωπειών- ώστε να υπάρχει χρόνος αλλά και άνεση για διάλογο μεταξύ των δύο ηγετών.

Εξ αρχής, στόχος της συνάντησης ήταν να επιτευχθεί ό,τι απέτυχε να πραγματοποιηθεί στις προηγούμενες δύο συναντήσεις μεταξύ Μητσοτάκη-Ερντογάν, του Σεπτεμβρίου 2019 στη Νέα Υόρκη και του Δεκεμβρίου 2019 στο Λονδίνο. Δηλαδή να δημιουργηθεί ένας προσωπικός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο ηγέτες ώστε να μπορούν να συνομιλούν συχνότερα και όποτε κρίνεται απαραίτητο να παρεμβαίνουν.

Η συνάντηση έλαβε χώρα σε μια περίοδο όπου η Τουρκία επιχειρεί να δείξει ένα καλό πρόσωπο προς τη Δύση, της οποίας τα κεφάλαια έχει ανάγκη για να ανακάμψει οικονομικά. Της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, ακολούθησε εκείνη του Τούρκου προέδρου με τον Τζο Μπάιντεν.

Νωρίτερα, ο έλληνας πρωθυπουργός στο μήνυμά του στα πλαίσια της συνόδου του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης ανάληψης δράσης για την αντιμετώπιση των τεράστιων τεκτονικών αλλαγών.

Αναφερόμενος στην πανδημία αλλά και την κλιματική αλλαγή, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα πρέπει να κάνουμε τα αναγκαία βήματα σήμερα για να προετοιμαστούμε για τις κρίσεις που μπορούμε να προβλέψουμε και θα τις φέρει το αύριο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως εν μέσω αυτών των προκλήσεων, ηγέτες αυταρχικών καθεστώτων επιδεικνύουν την ισχύ τους, απειλώντας τη σταθερότητα του δικού μας συστήματος που βασίζεται σε κανόνες και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να περιμένουμε το αύριο, να παίζουμε πολιτικά παιχνίδια επιδιώκοντας προσωπικά συμφέροντα, αλλά αντίθετα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να δράσουμε τώρα.

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η αναβίωση των διαύλων διαλόγου με την Ελλάδα βοηθά να επιλυθούν ορισμένα διμερή προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

«Λαμβάνουμε υπόψη μας το διεθνές δίκαιο, τη δικαιοσύνη και την ισότητα, καθώς και τον σεβασμό των αμοιβαίων δικαιωμάτων και συμφερόντων, στις αλληλεπιδράσεις μας με τους γείτονές μας» δήλωσε ο Ερντογάν σε εκδήλωση που οργάνωσε το German Marshall Fund στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Πιστεύουμε πως η αναβίωση των διαύλων διαλόγου με τη γειτονική μας Ελλάδα συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων και στην περιφερειακή σταθερότητα», συμπλήρωσε ο τούρκος πρόεδρος.