Έρχονται νέα μέτρα, δεν πέφτουν τα κρούσματα

Έρχονται νέα μέτρα, δεν πέφτουν τα κρούσματα

Νέα σχέδια περιοριστικών μέτρων επεξεργάζεται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθώς με το νέο ρεκόρ που καταγράφηκε χθες καταλήγουμε σε σταθεροποίηση των νέων κρουσμάτων στα 300 την ημέρα, ενόσω βρίσκεται σε ισχύ το τελευταίο πακέτο μέτρων. Το αν πάντως πέτυχαν ή όχι τα μέτρα για την Αττική θα φανεί την Κυριακή, με την συμπλήρωση δύο εβδομάδων από την εφαρμογή τους.

Tα πρόσθετα μέτρα θα στρέφονται κυρίως σε περισσότερους ελέγχους, γρήγορα τεστ, απομόνωση νέων περιστατικών και εστίαση σε ειδικές ομάδες πληθυσμού με αυξημένο ιικό φορτίο, προκειμένου να μειωθεί η εξάπλωση του ιού στην κοινωνία.

Προς ώρας, η μικρή πτωτική πορεία που καταγράφηκε τα τελευταία 24ώρα σε πάνω από 250 κρούσματα την ημέρα, δεν αποτελεί δείγμα ικανό να οδηγήσει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα εξαιτίας της δυναμικής της πανδημίας. Έτσι, οι ειδικοί κρίνουν απαραίτητο να ολοκληρωθεί το 14ημερο πριν καταλήξουμε στο τι άλλο πρέπει να γίνει.

Το γεγονός εντείνει την αγωνία, γιατί παραμένει πάντα ο στόχος της δραστικής μείωσης των κρουσμάτων προκειμένου να μπούμε στο χειμώνα με έναν ασφαλή αριθμό που δεν θα οδηγήσει σε κατάρρευση το σύστημα υγείας της χώρας, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες που γίνονται για την ενίσχυσή του.

Από την άλλη πλευρά όμως, η εξίσωση της απόδοσης του κάθε μέτρου, περιλαμβάνει και ειδικότερες μετρήσεις, αφού η εντατικοποίηση των τεστ με την προσθήκη και των γρήγορων τεστ αντιγόνων θα οδηγήσει σε ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων που αναγνωρίζονται. Γεγονός θετικό αφού αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότεροι ασυμπτωματικοί φορείς, οι οποίοι απομονώνονται, σταματώντας έτσι τη διασπορά του πανδημικού ιού.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρη Παρασκευή, ακριβώς εξαιτίας των μέτρων έχει αρχίσει να διαφαίνεται μια πτωτική πορεία των νέων κρουσμάτων. Παρ' όλα αυτά, δεν μπορεί να αξιολογηθεί ακόμη η επίδραση των μέτρων γιατί χρειάζονται πολύ εξειδικευμένα στοιχεία, τα οποία η επιτροπή έχει ήδη ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς. Από τα στοιχεία που αναμένονται μπορεί να διαπιστωθεί πόσο μειώθηκε ο συγχρωτισμός στα μαζικά μέσα μεταφοράς, εξαιτίας της εφαρμογής του κυλιόμενου ωραρίου και της τηλε- εργασίας.

"Πάντως ο δείκτης μεταδοτικότητας στην Αττική, υπολογίζεται πάνω από τη μονάδα, εξηγώντας την άνοδο των νέων περιστατικών. Στο μεταξύ όμως, είναι σε εφαρμογή στοχευμένοι έλεγχοι στην Αθήνα με τα γρήγορα τέστ αντιγόνων, τα ξενοδοχεία καραντίνας, τα μέτρα για τηλε-εργασία και το κυλιόμενο ωράριο, τα οποία είναι σε πολύ καλή κατεύθυνση και είμαστε σίγουροι ότι θα έχουν αποτέλεσμα", σημειώνει στο liberal.gr. ο κ.Παρασκευής. Και προσθέτει ότι σε γενικές γραμμές ο κόσμος έχει αρχίσει να ευαισθητοποιείται και φορά μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, αν και θα υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις.

Εντατικότεροι έλεγχοι

Η περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων σε χώρους όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού, περιλαμβάνεται στα σχέδια που επεξεργάζεται η επιτροπή των ειδικών, όπως επίσης και η επιμονή στην ιχνηλάτηση των επαφών των καινούριων περιστατικών προκειμένου να μπαίνουν ασυμπτωματικοί φορείς του ιού ή ήπια νοσούντες στην απομόνωση για να σταματήσει η διασπορά στην κοινότητα. Στην ίδια κατεύθυνση τα νέα μέτρα θα εντατικοποιούν τους ελέγχους σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες όπου υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες διασποράς.

Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας, Λοιμωξιολόγος Γιώργος Σαρόγλου, μιλώντας στο liberal.gr εκτιμά ότι τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Είναι κάτι που όλοι πρέπει να ευχόμαστε, όπως λέει, δεδομένης της αύξησης του αριθμού των τεστ που διενεργούνται καθημερινά. Εξήγησε, ότι όσο περισσότερα κρούσματα ανιχνεύονται και ιχνηλατούνται, τόσο μειώνονται τα περιθώρια διασποράς της πανδημίας, αφού οι νέοι ασθενείς και οι επαφές τους απομονώνονται, άρα δεν μπορούν να διασπείρουν τον ιό.

Σε ότι αφορά τα περιστατικά θανάτων, θεωρεί ότι βρισκόμαστε εντός του ορίου του μοντέλου που υπάρχει για τη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC). Εκτιμά ότι δεν συμπεριλαμβανόμαστε στις χώρες με τα υψηλά ποσοστά και ότι γενικά η πορεία μας θεωρείται καλή, δεδομένου ότι έχει αποφασιστεί το άνοιγμα της οικονομίας, άρα δεν κινούμαστε σε συνθήκες απομόνωσης ώστε να πετυχαίνουμε τα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.