Επίτροπος Γεωργίας: Νέες προοπτικές για τους αγρότες με τη νέα ΚΑΠ

Επίτροπος Γεωργίας: Νέες προοπτικές για τους αγρότες με τη νέα ΚΑΠ

Για τις νέες προοπτικές των αγροτών και για την προσήλωση της Ευρώπης στην αποκατάσταση του φυσικού κεφαλαίου στην Ελλάδα μετά τις δασικές πυρκαγιές, μίλησε στην ΕΡΤ ο Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι,

Η ελληνική κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της μεγάλα κεφάλαια για να διαθέσει: περισσότερα από 19 δισεκατομμύρια ευρώ στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Επίσης, 32 δισεκατομμύρια στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι σημείωσε ότι η Ευρώπη παρέχει όλα τα εργαλεία στην Ελλάδα για να ανακάμψει, αλλά και να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη χρήση της γης.

«Φυσικά ο όρος είναι η διατήρηση της υπάρχουσας χρήσης γης, η αποκατάσταση της γεωργικής γης. Όχι να υπάρξει δυνατότητα αλλαγής της χρήσης γης, όχι. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τον τρόπο χρήσης των κεφαλαίων, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το ζητούμενο είναι η αποκατάσταση του γεωργικού δυναμικού, όχι η αλλαγή χρήσης για άλλους σκοπούς».

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική περιλαμβάνει τη λεγόμενη “Πράσινη Συμφωνία” και προβλέπει μια πιο δίκαιη κατανομή ιδίως σε μικρές και μεσαίες οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και νέους αγρότες.

Στην καρδιά της βρίσκεται η στρατηγική Farm to Fork, από το αγρόκτημα στο πιάτο.

«(Το ζητούμενο είναι) η μεταρρύθμιση της γεωργίας στην κατεύθυνση που εσείς στην Ελλάδα έχει πάρει, είναι αυτό που κάνουν οι Έλληνες αγρότες, η μικρή απόσταση από τον παραγωγό στο πιάτο. Οι πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των αγροτών, της τοπικής βιομηχανίας, της τοπικής αγοράς τροφίμων, αυτό είναι το κλειδί για την επιτυχία»