Επιστρέφει το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο

Επιστρέφει το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία  μόλις λίγες ημέρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε υποσχεθεί στο Νίκο Δένδια ότι η Άγκυρα θα προτείνει ημερομηνία διερευνητικών, καθώς με navtex που εξέδωσε λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προχωράει σε νέες έρευνες με το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, από τις 12 έως τις 22 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τη navtex η περιοχή που δεσμεύεται αρχίζει σε αρκετή απόσταση από τα νότια της Ρόδου και το βόρειο τμήμα της δεσμευμένης περιοχή; φτάνει σχεδόν νότια από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, με τις δύο άκρες του να βρίσκονται ανάμεσα στη Ρω και στη Στρογγύλη, τις δύο νησίδες που συμπληρώνουν το σύμπλεγμα.

Η ενέργεια της Άγκυρας πραγματοποιείται μόλις δύο ημέρες πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στη γείτονα χώρα, με σκοπό την επιτάχυνση των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. 

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της τουρκικής NAVTEX κι ενώ αυτή άρχισε να παίρνει δημοσιότητα, ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προανήγγειλε τη νέα τουρκική πρόκληση με δυο λέξεις.

“Oruc Reis‘ έγραψε στο Twitter προκαλώντας πλήθος σχολίων.