ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2051η
Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ιράκ με το βλέμμα στο Κουρδιστάν

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ιράκ με το βλέμμα στο Κουρδιστάν

Επίσημη επίσκεψη στη Βαγδάτη αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Πρωθυπουργός με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για  παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη κα στο Κουρδιστάν και συγκεκριμένα στο Ερμπίλ, όπου από το 2016 λειτουργεί και το ελληνικό γενικό προξενείο. 

Το Μαξίμου επιδιώκει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων της χώρας στην ευρύτερη περιοχή και στο πλαίσιο αυτό προετοιμάζεται σειρά επαφών και επισκέψεων όχι μόνο στις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και εντός των καλοκαιρινών μηνών.

Πριν από περίπου δύο μήνες στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ένα τετ α τετ με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ Φουάντ Χουσείν, με τον οποίο συζήτησε όλες τις εξελίξεις που αφορούν στην περιοχή.

Η συγκεκριμένη συνάντηση κρατήθηκε σχετικά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όμως ουσιαστικά έθεσε τις βάσεις για μία σημαντική επίσκεψη που βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας της.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να επισκεφθεί την Βαγδάτη πιθανότατα στο τέλος Ιουνίου. Παρότι οι τελικές ημερομηνίες δεν έχουν καθοριστεί, η πρόθεση της ελληνικής πλευράς έχει ήδη διατυπωθεί και τα διπλωματικά γραφεία των δύο χωρών κινούνται για τις τελικές λεπτομέρειες.

Με βάση τις πρώτες επαφές ο κ.Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να μεταβεί απλώς στην ιρακινή πρωτεύουσα και να συναντηθεί με την ηγεσία της χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ιρακινό Κουρδιστάν με επίσκεψη στο αυτόνομο Ερμπίλ. Μία περιοχή που είχε αρχικά εντάξει στο πρόγραμμα του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τον περασμένο Οκτώβριο αλλά τελικά δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ιράκ έχει ξεχωριστή σημασία για τον κύκλο εξωστρέφειας που επιδιώκει να ανοίξει το Μέγαρο Μαξίμου το αμέσως προσεχές διάστημα. Στο πρωθυπουργικό γραφείο εκτιμάται ότι η περίοδος εντός του καλοκαιριού είναι η κατάλληλη προκειμένου η χώρα να κάνει αισθητή την παρουσία της ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή , καθώς επιθυμεί να οικοδομήσει νέες συμμαχίες, κεφαλαιοποιώντας την σωστή διαχείριση της πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ερμπίλ λειτουργεί από το 2016 το ελληνικό γενικό προξενείο το οποίο όμως δεν έχει ακόμη επισήμως εγκαινιαστεί.

Εκτός όμως από το Ιράκ στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού υπάρχουν αρκετές ακόμα σκέψεις για ταξίδια του κ. Μητσοτάκη. Κεντρική θέση στο υπό διαμόρφωση πρόγραμμα είναι η επίσκεψη του στον Λευκό Οίκο, η οποία όπως έχει ήδη επισημάνει το liberal.gr προσδιορίζεται χρονικά για τις αρχές Νοεμβρίου.