Επικυρώθηκε και επίσημα η νίκη Μπάιντεν στην Τζόρτζια

Επικυρώθηκε και επίσημα η νίκη Μπάιντεν στην Τζόρτζια

Ο Τζο Μπάιντεν έγινε και επίσημα ο πρώτος Δημοκρατικός υποψήφιος πρόεδρος που κερδίζει την πολιτεία της Τζόρτζια μετά τον Μπιλ Κλίντον το 1992, αφού η τοπική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την νίκη του.

"Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα. Ως Υπουργός των Εξωτερικών της Τζόρτζια, επιβεβαιώνω ότι οι αριθμοί που παρουσιάσαμε σήμερα είναι σωστοί", δήλωσε ο Μπραντ Ραφενσπεργκερ σε συνέντευξη τύπου. "Οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν την ετυμηγορία του λαού της Τζόρτζια", πρόσθεσε.

Η επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων ξεκίνησε προ ημερών, αφού ο τοπικός πολιτειακός νόμος ορίζει οτι αν ένας υποψήφιος έχει διαφορά μικρότερη του 0,5%, τότε οι ψήφοι πρέπει να μετρηθούν ξανά. Η διαδικασία απλώς επιβεβαίωσε τη νίκη του Μπάιντεν με 12,670 ψήφους, γεγονός που του δίνει και επίσημα τους 16 εκλέκτορες της πολιτείας. 

Η επανακαταμέτρηση έδειξε πως το αποτέλεσμα "είναι ευθυγραμμισμένο πολύ κοντά με αυτό που είχαμε όταν ανακοινώσαμε τα αποτελέσματα τη βραδιά των εκλογών", τόνισε ο Ράφενσπεργκερ, ο οποίος έκανε δηλώσεις στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο WSB. 

Σημειώνεται οτι ο Ραφενσπεργκερ ο οποίος είναι μέλος των Ρεπουμπλικάνων, αποκάλυψε πριν λίγες μέρες ότι αξιωματούχοι του κόμματος μεταξύ των οποίων ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρειαμ του άσκησαν πίεση να αγνοήσει έγκυρα ψηφοδέλτια κατά τη διάρκεια της νέας καταμέτρησης των ψήφων. 

Η σκυτάλη τώρα περνάει στον κυβερνήτη της Τζόρτζια, τον Ρεπουμπλικανό Τζακ Κεμπ ο οποίος πρέπει να υπογράψει τα έγγραφα μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου (ώρα ΗΠΑ).