Βιώσιμο χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Ρολφ Στράουχ σε άρθρο του με τίτλο «Μια νέα ματιά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Όπως αναφέρει η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο στη δεκαετία που ακολούθησε την κρίση του δημόσιου χρέους, αποκαθιστώντας τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, ανακτώντας την εμπιστοσύνη της αγοράς, ενισχύοντας τον τραπεζικό τομέα και βελτιώνοντας την οικονομική της ανταγωνιστικότητα.
«Αν και η οικονομική επιβάρυνση της τρέχουσας πανδημίας έχει αυξήσει τα επίπεδα του χρέους και τους μακροπρόθεσμους κινδύνους, δεν περνάμε άλλη κρίση χρέους. Οι προσπάθειες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μπορούν να διασφαλίσουν την τρέχουσα βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας παρά τις υπόλοιπες, μακροπρόθεσμες προκλήσεις» σημειώνει.
«Η Ελλάδα αναδύθηκε από την προηγούμενη κρίση χρέους πιο ανθεκτική. Πραγματοποίησε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, της απλοποίησης των αδειών, του εξορθολογισμού των διαδικασιών και της διευκόλυνσης του εμπορίου.
Ως αποτέλεσμα, η ελληνική οικονομία ήταν διαρθρωτικά πιο ανθεκτική στην αρχή της πανδημίας από ό, τι πριν από την κρίση του δημόσιου χρέους. Οι προηγούμενες προσπάθειες ενοποίησης, αν και αρκετά επώδυνες, επέτρεψαν στη χώρα να εισέλθει στην πανδημία με μια πολύ υγιή δημοσιονομική θέση. Αυτό επέτρεψε στην κυβέρνηση να καταπολεμήσει τις επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης με αντίμετρα που ανέρχονταν σε περίπου 9,4% και 6,5% του ΑΕΠ το 2020 και το 2021, αντίστοιχα» εξηγεί ο Ρολφ Στράουχ.