Επιχείρηση της ΕΛΑΣ στις γεμάτες πλατείες της Αθήνας

Επιχείρηση της ΕΛΑΣ στις γεμάτες πλατείες της Αθήνας

Σε εφαρμογή έχει θέσει από τις 9 το βράδυ της Παρασκευής η ΕΛΑΣ το νέο επιχειρησιακό της σχέδιο για να αποτρέψει τα φαινόμενα συγχρωτισμού πολιτών στις πλατείες χωρίς μάλιστα να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό.

Αστυνομικές δυνάμεις μεταβαίνουν στα «κόκκινα» σημεία της Αθήνας και αφού τα περιπολικά προειδοποιήσουν με τα ειδικά ηχητικά σήματα σε ελληνικά, αγγλικά και αραβικά τους πολίτες να αποχωρήσουν στη συνέχεια παραμένουν στα σημεία μέχρι να διαλυθεί το πλήθος.

Στο μήνυμα της ΕΛΑΣ τονίζεται ότι δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις άνω των εννέα ατόμων σε εξωτερικούς χώρους, ενώ το πρόστιμο για παράβαση είναι 150 ευρώ. Ακόμη, αναφέρεται πως «όλοι πρέπει να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία».

Η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε από την πλατεία Βικτωρίας την οποία οι αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν μέσα σε λίγη ώρα να την αδειάσουν. Ακολούθησε επιχείρηση στην πλατεία Ομονοίας στη συνεχεία στο Μοναστηράκι όπου ελάχιστοι από το συγκεντρωμένο πλήθος φορούσαν μάσκα ενώ δεν τηρούνταν και οι αποστάσεις.

Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί επιχείρησαν στην πλατεία Συντάγματος, στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, στον Άγιο Παντελεήμονα και άλλες περιοχές όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Οι οδηγίες προς τους αστυνομικούς είναι να πλησιάζουν το πλήθος, να προειδοποιούν, να απομακρύνονται και στη συνέχεια να επανέρχονται χωρίς ωστόσο να έρχονται σε αντιπαράθεση, αλλά να δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στο σημείο μέχρι να διαλυθεί ο συνωστισμός.

Οι αστυνομικοί έχουν εντολές να διευκολύνουν την αποχώρηση των πολιτών από σημεία όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός, ενώ πρόστιμα θα επιβάλλονται σε περιπτώσεις ατόμων που προκλητικά αρνούνται να συμμορφωθούν στις αστυνομικές υποδείξεις.