Επαγρύπνηση στο Τόκιο για επιθέσεις από hackers στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Επαγρύπνηση στο Τόκιο για επιθέσεις από hackers στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Στο Τόκιο βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Στις 25 Μαρτίου όταν άρχισε η λαμπαδηδρομία από τη Φουκουσίμα, η επίσημη ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων «έπεσε» για λίγη ώρα. Αυτό προκάλεσε φόβο. Το μυαλό της «ολυμπιακής οικογένειας» πήγε αμέσως στις επιθέσεις από hackers που αντιμετώπισαν οι διοργανωτές των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιονγκτσάνγκ το 2018 στη Νότια Κορέα. Αποδείχθηκε, όμως, πως ήταν εσωτερικό το πρόβλημα. Οι Ιάπωνες έχουν δεχθεί και εκείνοι επιθέσεις τους προηγούμενους μήνες.

Τότε, στα συστήματα των Νοτιοκορεατών εισέβαλε ένα κακόβουλο λογισμικό με όνομα Olympic Destroyer πριν την τελετή έναρξης με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος. Δεν υπήρχε υπηρεσία wifi στο «Ολυμπιακό Στάδιο» όπου λίγη ώρα μετά βάδισαν οι ομάδες της Νότιας και της Βόρειας Κορέας κάτω από την ίδια σημαία. Οι διοργανωτές δεν μπορούσαν καν να εκτυπώσουν εισιτήρια!

Πρόσφατα, η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο και κάποιοι σπόνσορές τους δέχθηκαν επιθέσεις. Μέλη του οργανισμού έλαβαν ψεύτικα e-mails σε μια προσπάθεια να παραχωρήσουν ευαίσθητες πληροφορίες, δημιουργήθηκαν ψεύτικες ιστοσελίδες – καθρέφτες και οι hackers επιδίωξαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε διάφορους λογαριασμούς social media. Παράγοντες της Οργανωτικής Επιτροπής παραδέχθηκαν τις επιθέσεις, αλλά η εκπρόσωπος, Μάσα Τακάγια, υποστήριξε: «δεν είχαν σημαντικό αντίκτυπο».

Οι αρχές των Η.Π.Α. και του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν προς τη μεριά της Μόσχας. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, λένε, είναι από τους στόχους των Ρώσων hackers λόγω της τιμωρίας της χώρας από τη WADA. Από τη Γουάσινγκτον υποστηρίζουν πως οι hackers θέλουν να πάρουν εκδίκηση. Οπως και στην Πιονγκτσάνγκ δεν θα λάβουν μέρος υπό την σημαία της Ρωσίας και δεν θα ακουστεί ο εθνικός ύμνος τους. Μάλιστα, πρόσφατα το CAS απέρριψε το αίτημά τους να χρησιμοποιήσουν το τραγούδι Κατιούσα. Τελικά, επιλέχθηκε το Κοντσέρτο για Πιάνο Αρ. 1 του Τσαϊκόφσκι. Η Μόσχα, πάντως, αρνείται πως βρίσκεται πίσω από αυτές τις επιθέσεις.

Οι Ιάπωνες θεωρούν πως είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο και οποιαδήποτε απειλή. Στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων (23/7 με 8/8) θα απασχολούνται από 2.500 μέχρι 3.000 άνθρωποι με την ασφάλεια των συστημάτων της διοργάνωσης.