Εννέα CEO φαρμακευτικών κολοσσών: Δεν θα διακινδυνεύσουμε μη ασφαλή εμβόλια

Εννέα CEO φαρμακευτικών κολοσσών: Δεν θα διακινδυνεύσουμε μη ασφαλή εμβόλια

Εννέα κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ δεσμεύτηκαν σήμερα από κοινού να τηρήσουν σχολαστικά τις επιστημονικές διαδικασίες στην κούρσα για τη δημιουργία εμβολίου κατά του Covid-19.

Οι εταιρείες, στις οποίες περιλαμβάνονται η Pfizer, η GlaxoSmithKline και η AstraZeneca, εξέδωσαν μία «ιστορική δέσμευση», όπως την ονόμασαν, βλέποντας να αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η πίεση του χρόνου θα τις οδηγήσει στο να χαμηλώσουν τον πήχη σχετικά με τα στάνταρ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που απαιτούνται για να εγκριθεί ένα εμβόλιο.

Σε κοινή τους ανακοίνωση η εταιρείες δηλώνουν ότι θα «σεβαστούν την ακεραιότητα της επιστημονικής διαδικασίας καθώς εργάζονται για να πετύχουν έγκριση σε παγκόσμιο επίπεδο για τα πρώτα εμβόλια κατά του Covid-19».

Οι υπόλοιπες εταιρείες που υπογράφουν την ανακοίνωση είναι η Johnson & Johnson, η Merck & Co, η Moderna, η Novavax, η Sanofi και η BioNTech.

Η υπόσχεση να σεβαστούν τους κανόνες υπογραμμίζει σε ποιο βαθμό έχει πολιτικοποιηθεί η συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει ώστε να περιοριστεί ο Covid-19 γρήγορα και να μπει και πάλι σε κίνηση η παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι τα υποψήφια εμβόλια ίσως να μην χρειαστεί να ολοκληρώσουν τις κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ – μεγάλης κλίμακας δοκιμές όπου εξετάζεται η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα – αν οι αρχές πιστεύουν ότι τα οφέλη ξεπερνούν τους κινδύνους. Η δήλωση αυτή προκάλεσε προειδοποίηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι κινεζικές εταιρείες και τα ινστιτούτα που εμπλέκονται σε αρκετά έργα ανάπτυξης εμβολίων δεν υπέγραψαν την ανακοίνωση.

Η πρόσφατη έγκριση του εμβολίου Sputnik V στη Ρωσία χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ προκάλεσε αντιδράσεις, το ίδιο και οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα έχουν έτοιμο εμβόλιο πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.