7ος χρόνος, ημέρα 2150η
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

Transparency International: Ένας στους πέντε κατοίκους της ΕΕ χρειάστηκε να δώσει «φακελάκι» κατά την πανδημία

Ένας στους πέντε κατοίκους της ΕΕ χρειάστηκε να δώσει «φακελάκι» κατά την πανδημία
AP Photo/ Sony Ibrahim Chamsidine

Σχεδόν το ένα τρίτο των κατοίκων της ΕΕ στηρίχτηκε στις προσωπικές γνωριμίες για την πρόσβασή του στην υγειονομική περίθαλψη στη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού. Περίπου ένας στους πέντε σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Λιθουανία «δωροδόκησε» για αυτές τις υπηρεσίες, σύμφωνα με μια νέα έκθεση για τη διαφθορά.

Στις 27 χώρες της ΕΕ, σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) των 40.000 που απάντησαν σε έρευνα που έγινε από τη Διεθνή Διαφάνεια (Transparency International) είπαν ότι η διαφθορά στην κυβέρνησή τους αποτελούσε σημαντικό πρόβλημα και τα τρία τέταρτα (76%) παραδέχτηκαν ότι ήταν στάσιμη ή χειρότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Οι συντάκτες της έκθεσης της οργάνωσης The Global Corruption Barometer – the European Union σημείωσαν ότι τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά δεδομένου του αριθμού των κρατών μελών που ετοιμάζονται να διαθέσουν δισεκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση μετά την πανδημία.

«Η ΕΕ θεωρείται συχνά ως προμαχώνας της ακεραιότητας, αλλά αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι χώρες σε ολόκληρη την περιοχή παραμένουν ευάλωτες στις ύπουλες επιπτώσεις της διαφθοράς», δήλωσε η Ντέλια Ρούμπιο, πρόεδρος της Transparency International. «Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης υγείας, η χρήση προσωπικών συνδέσεων για πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες μπορεί να είναι τόσο επιζήμια όσο και η δωροδοκία. Οι ζωές μπορούν να χαθούν όταν τα συνδεδεμένα άτομα λαμβάνουν εμβόλιο Covid-19 ή ιατρική θεραπεία πριν από εκείνους με πιο επείγουσες ανάγκες. Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να διασφαλίσουν μια δίκαιη και δίκαιη ανάκαμψη από τη συνεχιζόμενη πανδημία», πρόσθεσε.

Κι ενώ μόλις το 6% των ανθρώπων στην ΕΕ λέει ότι χρειάστηκε να δωροδοκήσει για υπηρεσίες υγείας, η έρευνα διαπίστωσε ότι το 29% είχε στηριχτεί σε προσωπικές γνωριμίες. Περισσότερο διαδεδομένο ήταν στην Τσεχία (54%), Πορτογαλία (46%) και Ουγγαρία (41%), σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian.

Τα υψηλότερα ποσοστά των ανθρώπων που είπαν ότι έπρεπε να δωροδοκήσουν για να εξασφαλίσουν υγειονομική περίθαλψη ήταν σε Ρουμανία (22%), Βουλγαρία (19%), Ουγγαρία (17%), Λιθουανία (17%) και στη Κροατία (14%). Η χρήση δωροδοκίας για την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη ήταν σχετικά συνηθισμένη στο Βέλγιο (10%), στην Αυστρία (9%) και στην Ελλάδα (9%), όπως αναφέρει η έρευνα, η οποία διεξήχθη από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο πέρυσι.