7ος χρόνος, ημέρα 2060η
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο για τον Πάπα

Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο για τον Πάπα

Μηδενικών ρύπων θα είναι κατά πάσαν πιθανότητα το επόμενο αυτοκίνητο του Πάπα, αφού ο Henrik Fisker, ιδρυτής της καλιφορνέζικης εταιρίας Fisker, η οποία ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά το ηλεκτρικό SUV “Ocean”, παρουσίασε το όραμά του για το επόμενο “popemobile” στον Πάπα Φραγκίσκο, σε ιδιωτική συνάντηση που είχαν την περασμένη βδομάδα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Πόλη του Βατικανού.

Ο ίδιος ο Fisker δηλώνει ότι είχε την έμπνευση να κατασκευάσει ένα μηδενικών ρύπων όχημα μεταφοράς για τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας όταν διάβασε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος ανησυχεί πολύ για το περιβάλλον και τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στις μελλοντικές γενιές. Και όπως φαίνεται στις φωτογραφίες από τη συνάντηση του Henrik Fisker και της συνιδρύτριας της εταιρίας Δρ. Geeta Gupta-Fisker με τον Πάπα, η ιδέα μάλλον άρεσε.

To συγκεκριμένο Fisker θα βασιστεί στο επερχόμενο και πολυσυζητημένο πλήρως ηλεκτρικό SUV Fisker Ocean και θα είναι εφοδιασμένο με το γνωστό κουβούκλιο από αλεξίσφαιρο τζάμι, που επιτρέπει παραδοσιακά (όπως όλα τα Popemobiles) στον εκάστοτε Πάπα να χαιρετά τους πιστούς κατά τις περιοδείες του. Το εσωτερικό θα δανείζεται βασικά στοιχεία από το Ocean, όπως τα χαρακτηριστικά χαλιά, που κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια – και είναι ένα από τα στοιχεία που χρησιμοποιεί ως επιχείρημα ο Fisker για να δηλώνει ότι το SUV της εταιρίας του θα είναι το πιο βιώσιμο όχημα στον κόσμο.

Το συγκεκριμένο όχημα που προορίζεται για τον Πάπα Φραγκίσκο, εάν τελικώς κατασκευαστεί, θα είναι το πρώτο Popemobile μηδενικών ρύπων, δεν θα είναι όμως και το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που είχε στην κατοχή του ποτέ Πάπας. Τέσσερα χρόνια πριν, το 2017, η Opel είχε δωρήσει ένα Ampera-e στον Πάπα Φραγκίσκο, ενώ μερικά χρόνια ακόμα νωρίτερα, η Renault είχε κάνει μια αντίστοιχη δωρεά (ένα ηλεκτρικό Renault Kangoo) στον Πάπα Βενέδικτο, τον οποίο κάποιοι στην Πόλη του Βατικανού αποκαλούσαν «πράσινο Πάπα» καθώς ήταν λάτρης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η εταιρεία σχεδιάζει να παραδώσει αυτήν την μοναδική έκδοση του Fisker Ocean στον Πάπα το επόμενο έτος. Ενώ η παραγωγή του «κανονικού» Fisker Ocean αναμένεται να αρχίσει στις 17 Νοεμβρίου 2022, στις εγκαταστάσεις της Magna, στην Αυστρία. Φαίνεται ότι το ηλεκτρικό SUV της Fisker έχει ήδη εξασφαλίσει περισσότερες από 16.000 παραγγελίες. Οι τιμές του Fisker Ocean θα ξεκινούν από τα 37.499 δολάρια στις Η.Π.Α. (χωρίς να υπολογίζονται οι όποιες επιδοτήσεις) και από τα 32.000 € στη Γερμανία (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και των κρατικών κινήτρων). Το νέο αυτό SUV μηδενικών ρύπων θα είναι διαθέσιμο σε διάφορες εκδόσεις με τη μέγιστη αυτονομία στην έκδοση Ultra High Range να φτάνει τα 560 χιλιόμετρα.