7ος χρόνος, ημέρα 2061η
Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021

Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Αποτελεσματικό κατά των δύο μεταλλάξεων

Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Αποτελεσματικό κατά των δύο μεταλλάξεων
APimages

Αποτελεσματικό κατά των μεταλλάξεων του κορονοϊού της Βρετανίας και της Νότιας Αφρικής είναι το εμβόλιο της Pfizer/ BioNTech, όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες.

Σε κοινή τους δήλωση, οι δύο εταιρείες εκτιμούν ότι οι «μικρές διαφορές» που εντοπίστηκαν σε δοκιμές που συγκρίνουν τον αρχικό ιό και τις πρόσφατες μεταλλάξεις «είναι απίθανο να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου».

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, τα οποία στηρίζονται σε ανάλυση του αίματος συμμετεχόντων στις δοκιμές, στηρίζονται σε πιο εκτεταμένη ανάλυση από αυτά που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer την περασμένη εβδομάδα.

Ενώ τα ευρήματα έδειξαν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για ένα νέο εμβόλιο για την αντιμετώπιση των νέων στελεχών, οι Pfizer και BioNTech δήλωσαν ότι θα ανταποκριθούν εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να νικήσουν το τρέχον εμβόλιό τους. O CEO της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας, Ουγκούρ Σαχίν, είχε δηλώσει ότι θα χρειαστούν έξι εβδομάδες για να παραχθεί ένα νέο εμβόλιο.

«Η Pfizer και η BioNTech πιστεύουν ότι η ευελιξία της φόρμουλας του εμβολίου mRNA της BioNTech είναι κατάλληλη για την ανάπτυξη νέων παραλλαγών εμβολίου εάν απαιτείται», ανέφεραν.

Σημειώνεται ότι και το εμβόλιο κορονοϊού που αναπτύχθηκε από τη Moderna προκαλεί ανοσοαπόκριση απέναντι στις δύο παραλλαγές του ιού που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική, όπως είχε ανακοινώσει προ ημερών η εταιρεία με έδρα τη Μασαχουσέτη.

Εν τούτοις, η Moderna προειδοποίησε ότι τα παραγόμενα αντισώματα ήταν λιγότερο αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής στις εργαστηριακές δοκιμές, τουλάχιστον κατά έξι φορές. Αυτό σύμφωνα με την εταιρεία σημαίνει ότι η μετάλλαξη μπορεί δυνητικά να αποφύγει μέρη της ανοσοαπόκρισης.

Προληπτικά, η Moderna ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει δύο νέες μελέτες προκειμένου να ενισχυθεί το σχήμα δόσεων έναντι του νοτιοαφρικανικού στελέχους.