Εμβόλιο Pfizer: Προστασία 95% μετά τη δεύτερη δόση
Έρευνα

Εμβόλιο Pfizer: Προστασία 95% μετά τη δεύτερη δόση

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19 παρέχει πάνω από 95% προστασία κατά του ιού, αλλά παράλληλα το ποσοστό αυτό μειωνόταν σημαντικά στις περιπτώσεις εκείνων που έλαβαν μόνο μία δόση αναφέρει μεταξύ άλλων μελέτη ερευνητών για το επιστημονικό περιοδικό Lancet.

Οι συντάκτες της έρευνας, η οποία βασίζεται σε στοιχεία από το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού του Ισραήλ, αναφέρουν πως υπάρχουν πλέον αποδείξεις που στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα ότι το εμβόλιο ήταν πολύ αποτελεσματικό στο να προστατεύει ηλικιωμένους σε μια περίοδο κατά την οποία η πιο μεταδοτική βρετανική μετάλλαξη του ιού κυριαρχούσε.

Η μελέτη βρήκε ότι οι δύο δόσεις παρείχαν 95,3% προστασία ενάντια στη μόλυνση και 96,7% προστασία από θάνατο, επτά μέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Μετά από 14 ημέρες, αυτά τα επίπεδα προστασίας αυξάνονταν σε 96,5% και 98% αντίστοιχα. Ωστόσο, η προστασία ήταν σημαντικά μικρότερη για όσους έλαβαν μόνο μια από τις δύο δόσεις.

Μεταξύ 7 και 14 ημερών μετά την πρώτη δόση, η προστασία ενάντια στη μόλυνση φαινόταν να είναι στο 57,7% και η προστασία ενάντια σε θάνατο ήταν στο 77%.

Στη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκαν 232.268 μολύνσεις και σχεδόν στο 95% των δειγμάτων ανιχνεύθηκε η βρετανική μετάλλαξη. Υπήρξαν 4.481 σοβαρές περιπτώσεις και 1.113 θάνατοι. Η ομάδα που έκανε τη μελέτη είπε ότι δεν κατάφερε να εξετάσει την επίδραση της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης που επίσης έχει εντοπιστεί στο Ισραήλ.