7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

ΕΜΑ: Ξεκίνησε η αξιολόγηση του εμβολίου της Sanofi

ΕΜΑ: Ξεκίνησε η αξιολόγηση του εμβολίου της Sanofi

Άρχισε η Επιτροπή για τα Φαρμακευτικά Προϊόντα Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων να αξιολογεί το εμβόλιο κατά του κορονοϊού με την ονομασία Vidprevtyn που έχει αναπτύξει η εταιρεία Sanofi, προκειμένου να δοθεί ή όχι το «πράσινο φως» για τη διάθεσή του και στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΜΑ  η Επιτροπή για τα Φαρμακευτικά Προϊόντα Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP) αποφάσισε να ξεκινήσει την κυλιόμενη αξιολόγηση  βασιζόμενη στα προκαταρκτικά στοιχεία από εργαστηριακές μελέτες (μη κλινικά στοιχεία) και πρώιμες κλινικές μελέτες σε ενήλικες, οι οποίες υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο της Sanofi προκαλεί παραγωγή αντισωμάτων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19 και δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την ασθένεια.

Η EMA θα αξιολογήσει τη δεδομένα του Vidprevtyn με τα συνήθη πρότυπα της ΕΕ για αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και ποιότητα. Όπως αναφέρει, παρόλο που δεν μπορεί να προβλέψει τα συνολικά χρονοδιαγράμματα, θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος από το σύνηθες για την αξιολόγηση μιας ενδεχόμενης εφαρμογής, λόγω της εργασίας που έγινε κατά την κυλιόμενη ανασκόπηση.

Πώς θα λειτουργεί το εμβόλιο

Το Vidprevtyn έχει σχεδιαστεί ώστε να προετοιμάσει τον ανθρώπινο οργανισμό να αμυνθεί έναντι της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Πρόκειται για ένα εμβόλιο που βασίζεται σε πρωτεΐνες που περιέχουν μια εργαστηριακή εκδοχή της πρωτεϊνικής ακίδας του κορονοϊού, ενώ περιέχει έναν «ανοσοενισχυτικό» παράγοντα που βοηθά στην ενίσχυση της ανοσολογικής αντίδρασης που προκαλεί το εμβόλιο.

Όταν το εμβόλιο χορηγηθεί σε ένα άτομο, το ανοσοποιητικό του σύστημα αναγνωρίζει την πρωτεϊνική ακίδα του κορονοϊού ως ξένη και παράγει αντισώματα για να την καταπολεμήσει. Εάν, αργότερα, ο εμβολιασμένος έρθει σε επαφή με τον κορονοϊό, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα αναγνωρίσει την ιική προτεΐνη και θα είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τον οργανισμό απέναντι στον ιό.