Εμ. Μακρόν: Εθνικό lockdown στη Γαλλία από την Παρασκευή - Ανοιχτά τα σχολεία

Εμ. Μακρόν: Εθνικό lockdown στη Γαλλία από την Παρασκευή - Ανοιχτά τα σχολεία

Την επιβολή  lockdown στη Γαλλία  από την Παρασκευή  για ένα μήνα ανακοίνωσε σε έκτακτο διάγγελμά του πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμάνουελ Μακρόν. 

Ο Μακρόν στο διάγγελμα του υποστήριξε ότι «Είναι καθήκον μου να προστατέψω τους Γάλλους πολίτες. Δεν μπορούμε να περιορίσουμε μόνο τους μεγαλύτερους. Δεν θα είναι αποτελεσματικό. Αν δεν λάβουμε μέτρα σήμερα τότε σύντομα θα έχουμε στις εντατικές 9,000 νοσηλευόμενους».

Το νέα μέτρα παραπέμπουν στο lockdown  των 8 εβδομάδων που επιβλήθηκε στη Γαλλία την περασμένη άνοιξη, όταν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι από τον νέο κορονοϊό κορυφώθηκαν.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το προηγούμενο lockdown, τα περισσότερα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά, είπε ο Μακρόν. Όμως, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείσουν.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία, επιχειρήσεις και άλλες απαραίτητες δραστηριότητες. Ωστόσο μπαρ, εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νόσος κυκλοφορεί ταχύτερα απ’ ότι είχε προβλεφθεί και όλες οι περιοχές της Γαλλίας βρίσκονται πλέον σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού σε σχέση με τον νέο κορονοϊό.

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι «έχουμε βυθιστεί από τη ραγδαία επιτάχυνση της Covid-19» και «δεν τα έχουμε πάει τόσο καλά όσο θα έπρεπε» σε σχέση με τον νέο κορονοϊό.

H κατάσταση στη Γαλλία με την εξέλιξη της πανδημίας φαίνεται να ξεφεύγει καθώς σήμερα ανακοινώθηκε ότι καταγράφηκαν 244 νέοι θάνατοι  με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 35.785.

Βάσει των στοιχείων των υγειονομικών αρχών, η Γαλλία κατέγραψε 36.437 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, με το σύνολο να ανέχεται πλέον σε 1.235.132.