Ελλάδα - Έξι τόποι να τους πιεις στο ποτήρι

Ελλάδα - Έξι τόποι να τους πιεις στο ποτήρι

Το καλοκαίρι πέρασε αφήνοντας περίεργη «γεύση» καθώς πρωταγωνιστούσε ο ιός. Ίσως δικαιολογημένα να ανησυχείτε, αλλά ίσως είναι και αφετηρία για να βάλετε νέους στόχους, νέους προορισμούς, για να επισκεφθείτε. Τι σημαντικό έχουν οι συγκεκριμένοι προορισμοί που έχουν επιλεγεί; Δείχνουν ότι Ελλάδα δεν σημαίνει μόνο παραλία, σουβλάκι και μπαράκι. Χωρίς να αποκλείονται αυτά, μπορείτε με λίγο κόπο και χρόνο, να δείτε απολύτως διαφορετικά τοπία τόσο εντυπωσιακά, που κάποια μοιάζουν να μην είναι αληθινά. Η χώρα μας συγκεντρώνει εικόνες από όλο τον κόσμο. Κάποιες από αυτές μπορεί να είναι δίπλα σας, ή κοντά σε αγαπημένο σας προορισμό. Η Ελλάδα έχει αποδειχθεί ότι είναι το όνειρο χιλιάδων ξένων τουριστών. Εμείς αν και ζούμε σε αυτό τον τόπο, πόσο καλά τον ξέρουμε;

Η χώρα μας μπορεί να είναι μικρή, αλλά ταυτόχρονα τόσο πλούσια που μπορεί να ταξιδεύεις για δεκαετίες και να μην έχεις ανακαλύψει κάθε γωνιά (ειλικρινά, πιστέψτε με!). Έχουν επιλεγεί 6 προορισμοί και θα μπορούσαν να είναι δεκαπλάσιοι! Όμως όπως καταλαβαίνετε για αντικειμενικούς λόγους, δεν θα μπορούσε να γίνει τώρα, εδώ. Ίσως το μέλλον…

Ανάμεσα σε αυτούς τους προορισμούς, σίγουρα θα βρείτε τον τόπο που σας αγγίζει περισσότερο και αν κάποιος από αυτούς σας κάνει να ονειρευτείτε, τότε σε μεγάλο βαθμό ο στόχος έχει επιτευχθεί, καθώς το όνειρο δεν κοστίζει τίποτα. Όμως καλό είναι να μην αρκεστείτε σε αυτό, πρέπει να μετακινηθείτε! Σε κάποιες περιπτώσεις, πολύ λίγο, αρκεί να βγείτε «εκεί έξω» και να γνωρίσετε μια άλλη Ελλάδα, αυτήν που είδε και ο Γάλλος περιηγητής Henri Belle (19ος αι.) που είπε ότι, «η Ελβετία δεν έχει τίποτα παραπάνω να δείξει».

ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Καταρράκτες Νέδας

Γιατί να πάτε

Είναι από τα σημεία που τονίζουν την φυσική ομορφιά της χώρας μας. Δύο καταρράκτες δημιουργούν βάθρες με τουρκουάζ νερά ανάμεσα σε βράχια και πλατάνια, με το δροσερό τους νερό να είναι πρόκληση για μια βουτιά που λίγοι αντιστέκονται. Όμως η Νέδα έχει και άλλα σημεία να αναδείξει. Μπορείτε να κατεβείτε με την βοήθεια ορειβατικού σκοινιού από την κάτω βάθρα, στην κοίτη του ποταμού λίγες δεκάδες μέτρα μακριά από ένα σπήλαιο, το Στόμιο. Το Στόμιο είναι αυτό που έδωσε την ευκαιρία στο ποτάμι να «δραπετεύσει» από την αγκαλιά των βουνών και να εκβάλει στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Λίγο πριν την είσοδο του σπηλαίου, νέοι καταρράκτες εμφανίζονται. Μπαίνοντας σε αυτό, το λιγοστό φως που έρχεται από την κορυφή δημιουργεί χρωματικές ανταύγειες με τον καταρράκτη που σκάει από ψηλά μέσα στο σπήλαιο, ενώ τα κόκκινα τοιχώματα και οι σταλακτίτες συμπληρώνουν την μαγική εικόνα.

Πότε

Το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο πριν τις πολλές βροχές

Συμβουλή

Αν μπορείτε αποφύγετε τα Σαββατοκύριακα καθώς έχει πολύ κόσμο. Από το χωριό Πλατάνια θα πάτε στο γεφύρι των Καταρρακτών από όπου ξεκινά το μονοπάτι των 15 περίπου λεπτών προς τους καταρράκτες

Λίμνη Τσιβλού

Γιατί να πάτε

Πνιγμένη στα πεύκα, τα έλατα και τα πλατάνια, μοιάζει με καθρέφτη που αντικατοπτρίζει την ομορφιά της περιοχής στήνοντας χορό χρωμάτων. Είναι μικρή και αν την δεις από ψηλά, συγκεκριμένα από τον δρόμο που οδηγεί στην Άνω Ποταμιά, θα νομίζεις ότι δημιουργήθηκε από την καθίζηση του θόλου κάποιου ηφαιστείου. Όμως έγινε ακριβώς το αντίθετο. Η ιστορία της ξεκινά το 1912 όταν το ύψωμα Βαρνή, εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα κατολίσθησης. Τελικά η καθίζηση του εδάφους που έγινε το Μάρτη του 1913 κατέστρεψε τους οικισμούς Συλίβαινα και Τσιβλό προκαλώντας το φράξιμο του ποταμού Κράθι. Έτσι δημιουργήθηκε η λίμνη η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 780 μ. και ευτυχώς ακόμη αντέχει στην «επίθεση» των κατοίκων και των θαυμαστών της.

Πότε

Όλο τον χρόνο

Συμβουλή

Οι καλύτερες στιγμές της λίμνης είναι νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα όταν τα νερά της είναι ακίνητα και στην επιφάνειά τους καθρεπτίζονται τα πάντα με εντυπωσιακή λεπτομέρεια.

Φάρος Ταίναρου


Γιατί να πάτε

Είναι το νοτιότερο ηπειρωτικό άκρο της χώρας μας, (καθώς της Ευρώπης, έστω με μικρή διαφορά, είναι το Γιβραλτάρ). Εκεί τα βράχια, το ξερό χώμα και η θάλασσα συνθέτουν ένα τόπο σκληρό και όμως ελκυστικό. Ο δρόμος σταματά στον μικρό του οικισμό Κοκκινόγεια και στο λιμανάκι Πόρτο Στέρνες. Εδώ οι αρχαίοι έλληνες πίστευαν ότι βρίσκονταν οι πύλες του Άδη από όπου ο Ηρακλής στον τελευταίο άθλο του ανέβασε τον Κέρβερο στη γη, ενώ θα δείτε και το ερημοκλήσι των Αγ. Ασωμάτων. Κτίσθηκε με υλικά του ναού του Ταινάριου Ποσειδώνα του 5ου αι. π.Χ., αλλά σήμερα είναι σχεδόν ερείπιο. Ακολουθώντας το μονοπάτι θα ανηφορίσετε για λίγο και όσο θα πλησιάζετε τον ύψους 16 μέτρων φάρο, θα νιώθετε την δύναμη του γυμνού από βλάστηση τόπου να σας πλημμυρίζει. Από εκεί θα έχετε την ευκαιρία να αγναντέψετε το πέλαγος και τα πλοία που το διασχίζουν.

Πότε

Όλο τον χρόνο

Συμβουλή

Η πεζοπορία για να πάτε διαρκεί περίπου 40 λεπτά. Καλό είναι να έχετε μαζί σας νερό και ίσως λίγα τρόφιμα. Ακολουθώντας το μονοπάτι σε 0,5 χλμ. θα συναντήσετε το ψηφιδωτό δάπεδο αρχαίου ναού ή σπιτιού, το περίφημο Άστρο της Αριάς.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ- ΣΤΕΡΕΑ

Καταρράκτες Παλαιοκαρίτη


Γιατί να πάτε

Διότι έχει δημιουργηθεί ένα σπάνιας ομορφιάς για τα ελληνικά δεδομένα τοπίο. Ο Παλαιοκαρίτης δεν είναι από τα γνωστά ποτάμια, αλλά κάποτε έπαιζε σημαντικό ρόλο στην τοπική κοινωνία καθώς χώριζε τα χωριά της δυτικής Θεσσαλίας από τα Τρίκαλα. Ο ποταμός καθώς διασχίζει ολόκληρη τη χαράδρα της Παλαιοκαρυάς, δημιουργεί όμορφες εικόνες, με την περιοχή στο πέτρινο γεφύρι της Παλαιοκαρυάς του 16ου αι. να αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής. Εκεί έχουν δημιουργηθεί δύο καταρράκτες ύψους 12 και 2 μέτρων αντίστοιχα, με το νερό όπως πέφτει από ψηλά, να ραντίζει τα πυκνά φυλλώματα των πλατάνων.

Πότε

Από Άνοιξη έως και το Φθινόπωρο, ειδικά μετά από βροχή

Συμβουλή

Μετά την Πύλη ακολουθείτε τον δρόμο προς Ελάτη, μέχρι την πρώτη μεγάλη διασταύρωση όπου στρίβετε αριστερά προς Στουρναραίικα και Παλαιοκαρυά. Σύντομα ένα μικρό πρανές αριστερά σας, οδηγεί προς τους καταρράκτες. Αξίζει να δείτε και την εκκλησία της Πόρτα Παναγιάς έξω από την Πύλη

Φαράγγι Πανταβρέχει


Γιατί να πάτε

Γιατί μάλλον ο Θεός θέλησε να ανταμείψει τους Ευρυτάνες για την σκληρή γη που τους κληροδότησε και δημιούργησε το Πανταβρέχει. Ουσιαστικά πρόκειται για το στενότερο σημείο του Κρικελλοπόταμου, που ρέει ανάμεσα στα βουνά Καλιακούδα (2.101 μ.) και Πλατανάκι (1.777 μ.). Εκεί, δεκάδες μικροί και μεγάλοι καταρράκτες δημιουργούν υδάτινη κουρτίνα, με το αεράκι που διαπερνά το φαράγγι να σκορπίζει τις σταγόνες δημιουργώντας εικόνες πέρα από κάθε φαντασία. Τα βρεγμένα βράχια γυαλίζουν πλανεύοντας με τα ζωηρά τους χρώματα, ενώ κάποιες λιμνούλες τονίζουν τα τουρκουάζ νερά τους, με την βλάστηση και τα βρύα που κρέμονται από πάνω τους, να συνεισφέρουν με νέα χρώματα και σχηματισμούς.

Πότε

Από Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο προσέχοντας τα νερά του ποταμού να είναι χαμηλά.

Συμβουλή

Αν δεν είστε σίγουροι για τις ικανότητές σας μπορείτε να νοικιάσετε οδηγό και όχημα 4Χ4 από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Από το Μεγάλο Χωριό μέχρι το «Πανταβρέχει» θα ακολουθήσετε κακοτράχαλους χωματόδρομους. Αρχικά η πεζοπορία μέσα στην κοίτη του ποταμού είναι εύκολη αλλά σταδιακά θέλει προσοχή, ενώ ίσως χρειαστεί και να κολυμπήσετε για λίγο. Μέχρι το «Πανταβρέχει» θα χρειαστείτε ακόμα μία ώρα για να φτάσετε. Συνολικά να υπολογίσετε ότι για την επιστροφή στο όχημά σας, όπου επιβάλλεται να έχετε στεγνά ρούχα και παπούτσια, θα χρειαστείτε τουλάχιστον τρεις ώρες.

ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Παλιά πόλη Καβάλας (Παναγιά)


Γιατί να πάτε

Διότι είναι σημείο αναφοράς για ολόκληρη την πόλη καθώς ήταν ο αρχικός της πυρήνας, ο οποίος διατηρεί μέχρι σήμερα στα σοκάκια, στοιχεία του παρελθόντος. Επίσης εδώ βρίσκεται και η ακρόπολη-κάστρο, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος οικοδομήθηκε στις αρχές του 15ου αι. με τους χώρους του να χρησιμοποιούνται σήμερα για διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Η πόλη κλείστηκε στην μικρή οχυρή χερσόνησο για 2.500 χρόνια και στις αρχές του 16ου αι. επεκτάθηκε έξω από αυτήν, ενώ από το1928 άρχισε να παίρνει την σημερινή, γοητευτική μορφή. Κομβικό σημείο είναι η πλατεία του Μεχμέτ Αλή όπου υψώνεται το άγαλμά του ανάμεσα στο κονάκι του (σπίτι της οικογένειας) και στην εκκλησία της Παναγιάς.

Πότε

Όλο τον χρόνο

Συμβουλή

Επισκεφθείτε το σπίτι του Μεχμέτ Αλή χαρακτηριστικό δείγμα Οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 18ου αι., αλλά και το Ιμαρέτ, κτίριο ισλαμικής αρχιτεκτονικής όπου λειτουργεί ξενοδοχείο πολυτελείας. Αξίζει να πάτε στις άκρες του παλιού τείχους από όπου θα έχετε εντυπωσιακή θέα στη πόλη, στις καμάρες (υδραγωγείο) και το λιμάνι. Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι καπναποθήκες στην σύγχρονη πόλη και φυσικά η αρχαία πόλη Φίλιπποι (περίπου 20 χιλιόμετρα από την Καβάλα), όπου ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία επί ευρωπαϊκού εδάφους.