Εκτός ευρωπαϊκών υδάτων το ιρανικό τάνκερ - Αλλάζει πορεία;

Εκτός ευρωπαϊκών υδάτων το ιρανικό τάνκερ - Αλλάζει πορεία;

Το ιρανικό τάνκερ που έχει ανεβάσει το θερμόμετρο στις σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν δημιουργώντας ένα διπλωματικό θρίλερ εμπλέκοντας και την Ελλάδα εμφανίζεται να διέρχεται νοτιοανατολικά της Σικελίας αλλάζοντας την αρχική του πορεία χωρίς όμως προς το παρόν να αλλάζει ο τελικός προορισμός δηλαδή το λιμάνι της Καλαμάτας.

Η αλλαγή πορείας και η διέλευση κάτω από την Σικελία και όχι από το στενό της Μεσσίνας προκαλεί σενάρια περί αλλαγής του τελικού του προορισμού που όμως σύμφωνα με το marinetraffic παραμένει ο ίδιος, αυτός δηλαδή που φέρεται να έχει δηλώσει ο καπετάνιος του.

Όλα δείχνουν πως το ιρανικό τάνκερ επιχειρεί να αποφύγει τα ευρωπαϊκά ύδατα μετά τις νέες προειδοποιήσεις της αμερικανικής πλευράς και τις αρνήσεις εταιρειών να προσφέρουν υλικοτεχνική βοήθεια και να το ανεφοδιάσουν.

Μάλιστα ήδη ελληνικές εταιρείες έχουν αρνηθεί να προσφέρουν βοήθεια ενώ και οι κυπριακές στις οποίες φέρεται να έχει απευθυνθεί η εταιρεία που έχει ναυλώσει το τάνκερ δεν έδειξαν πρόθυμες να το ανεφοδιάσουν βλέποντας την Ουάσιγκτον να αντιδρά και να μιλά ακόμη και για κυρώσεις σε ιδιώτες.

Ήδη πάντως γίνεται λόγος για ενδεχόμενη αλλαγή πορείας προς ακτές της Αφρικής εκτός ευρωπαϊκών υδάτων.

Υπενθυμίζεται πως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στο France 24 ότι η χώρα μας δεν προτίθεται να δεχθεί το ιρανικό τάνκερ διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως δεν έχει τεθεί και σχετικό αίτημα. 

Σε κάθε περίπτωση οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την πορεία του Ιρανικού τάνκερ και συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως προορισμός του είναι η Συρία και πιέζουν προς κάθε πλευρά στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να το εγκλωβίσουν πιέζοντας περαιτέρω την ιρανική πλευρά.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ διατηρούν ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην περιοχή του Ορμούζ ενώ αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη αναφέρει πως σταλούν επιπλέον 1.500 στρατιώτες στα Στενά. Στην  περιοχή πλέει και το αεροπλανοφόρο Αβραάμ Λίνκολν.