Εκτίναξη κερδοφορίας για τις αμερικανικές τράπεζες στο πρώτο τρίμηνο

Εκτίναξη κερδοφορίας για τις αμερικανικές τράπεζες στο πρώτο τρίμηνο

Εντυπωσιακή αύξηση κερδοφορίας το πρώτο τρίμηνο περιμένει η χρηματιστηριακή αγορά από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, ωστόσο ο αρχικός ενθουσιασμός ενδέχεται να μετριαστεί όταν οι επενδυτές αρχίσουν να κοιτάζουν κάτω από το καπό.

Η JPMorgan Chase, η Bank of America και η Citigroup αναμένεται να ανακοινώσουν αύξηση κερδοφορίας μεταξύ 60% και 250% σε σχέση με το περυσινό πρώτο τρίμηνο σύμφωνα με το consensus των προβλέψεων των αναλυτών. Η Wells Fargo αναμένεται να ανακοινώσει εκτίναξη των κερδών ανά μετοχή στα $0,61 από $0,01 την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες είναι πιθανό να απελευθερώσουν ποσά που διακρατούσαν ως προβλέψεις για επισφαλή δάνεια λόγω της πανδημίας και να τα διαθέσουν για δανεισμό καθώς οι προοπτικές για τις πιστώσεις βελτιώνονται. Η συσσώρευση των προβλέψεων αυτών είχε αρνητική επίπτωση στα περυσινά τους αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα του φετινού πρώτου τριμήνου θα τονωθούν επίσης από την ενδυνάμωση των εσόδων από δραστηριότητες στις κεφαλαιαγορές.

Οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Wall Street όπως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley αναμένεται να ανακοινώσουν εκτόξευση εσόδων από αναδοχές, trading, και εργασίες επενδυτικής τραπεζικής.

Στο χρηματιστήριο οι μετοχές των τραπεζών έχουν κάνει κούρσα λόγω των προσδοκιών ότι οι εμβολιασμοί θα ενισχύσουν την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ ενώ η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα αναμένεται να ενισχύσει το καθαρό επιτοκιακό τους περιθώριο.  Ο δείκτης τραπεζικών μετοχών έχει σημειώσει άνοδο 50% από τον Οκτώβριο, λίγο πριν γίνει γνωστό ότι τα εμβόλια κατά της πανδημίας COVID-19 είναι αποτελεσματικά. Η κούρσα των τραπεζικών μετοχών ήταν υπερδιπλάσια των κερδών 20% που σημείωσε ο δείκτης S&P 500 την ίδια περίοδο.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, η πιστωτική επέκταση ήταν αδύναμη το πρώτο τρίμηνο και θα βρεθεί κάτω από το μικροσκόπιο των αναλυτών, επηρεάζοντας τις εκτιμήσεις για τη μελλοντική πορεία του κλάδου στο χρηματιστήριο.

Με τους επενδυτές να αναζητούν πειστικές ενδείξεις ότι έχει ήδη ξεκινήσει η οικονομική άνοιξη, οι εκτιμήσεις που θα μοιραστούν οι διοικήσεις για τις προοπτικές των καθαρών εσόδων από τόκους θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά των μετοχών το δεύτερο τρίμηνο, ιδιαίτερα μετά τη μεγάλη τους άνοδο.

Οι επενδυτές ελπίζουν ότι θα ακούσουν θετικά νέα από τις διοικήσεις των τραπεζών όσον αφορά στα καθαρά έσοδα από τόκους, ότι δηλαδή προβλέπουν εκτίναξη της ζήτησης για δάνεια από τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τη Barclays, η ζήτηση για  χρηματοδοτήσεις από τις επιχειρήσεις αναμένεται να επιταχυνθεί φέτος με την εμπιστοσύνη να βελτιώνεται καθώς η οικονομία θα ανεβάζει ταχύτητα.

Οι καταναλωτές επίσης πιθανότατα θα αυξήσουν τον δανεισμό τους μέσω πιστωτικών καρτών καθώς θα αρχίσουν να ταξιδεύουν και πάλι.

Οι αναλυτές όμως θα επικεντρώσουν και σε επιμέρους οικονομικά στοιχεία που θα ανακοινώσουν οι τράπεζες για να διαπιστώσουν αν οι πελάτες τους έχουν συσσωρεύσει αποταμίευση σε τέτοιο βαθμό λόγω των απαγορευτικών της πανδημίας που δεν θα χρειαστεί να δανειστούν σύντομα.

Αν η εικόνα δεν είναι πειστική ότι επίκειται σημαντική αύξηση της ζήτησης για χρηματοδοτήσεις, το ερώτημα που θα προκύψει είναι το πως θα χρησιμοποιήσουν τις καταθέσεις τους οι τράπεζες επικερδώς. Παρόλο που οι αποδόσεις στα 10ετη ομόλογα των ΗΠΑ έχουν ανέβει πρόσφατα, οι αποδόσεις σε 2ετη και 3ετη χρεόγραφα, τίτλοι όπου οι τράπεζες συνηθίζουν να τοποθετούν τις πλεονάζουσες καταθέσεις, έχουν μείνει συγκριτικά στάσιμες.

Σύμφωνα με την Credit Suisse, οι εκτιμήσεις για τα έσοδα και τα κέρδη των επιχειρήσεων που απαρτίζουν τον δείκτη S&P 500 φέτος είναι πολύ χαμηλές λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

«Το 2021 προβλέπεται ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών και οι εκτιμήσεις συνεχίζουν να αναθεωρούνται ανοδικά», αναφέρει σε έκθεση της. Κάθε μία ποσοστιαία μονάδα αύξησης του ΑΕΠ φέρνει αύξηση εσόδων της τάξης του 2,5% με 3% και ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στην κερδοφορία.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών βλέπουν τον τζίρο να αυξάνεται 9,6% φέτος, ωστόσο, με βάση τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ η αύξηση του τζίρου θα είναι της τάξης του 14%.

«Αν οι προβλέψεις αυτές είναι σωστές, τότε οι εκτιμήσεις για τα έσοδα και τα κέρδη των επιχειρήσεων του δείκτη S&P 500 είναι πολύ χαμηλές», σημειώνει η Credit Suisse.