Εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Στο 14% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία το Νοέμβριο ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών με αποτέλεσμα η κεντρική τράπεζα της χώρας (CBRT) να δέχεται ισχυρές πιέσεις για νέα αύξηση των επιτοκίων.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 14% τον περασμένο μήνα, έναντι 11,9% τον Οκτώβριο, όταν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών τον τοποθετούσαν στο 12,7%.

Η εξέλιξη οδήγησε αρχικά την τουρκική λίρα σε απώλειες άνω του 0,50% έναντι του δολαρίου προς τις 7,9 λίρες ανά δολάριο, με το τουρκικό νόμισμα να έχει υποχωρήσει στις αρχές Νοεμβρίου έως το ιστορικό χαμηλό των 8,85 λιρών ανά δολάριο, ωστόσο στην πορεία της ημέρας ισορρόπησε.

Από την πλευρά του, ο τούρκος Υπουργός Οικονομικών Λούφι Έλβαν ανάφερε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις του πληθωρισμού στους πολίτες της χώρας.

«Εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμούς στους πολίτες μας», έγραψε συγκεκριμένα στο twitter ο κ. Έλβαν, προσθέτοντας ότι «θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών και να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό».

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις αλλαγές που έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόσο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσο και στην κεντρική τράπεζα, ο νέος διοικητής της CBRT, Νατσί Αγμπάλ προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων στο 15% από 8,25% που ήταν τον Σεπτέμβριο με στόχο να καταπολεμήσει την άνοδο των τιμών και να υπερασπιστεί τη λίρα.

Σημειώνεται επίσης ότι το μεγαλεπήβολο οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο γαμπρός του Ερντογάν και πρώην πλέον υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, καταρτίστηκε με την υπόθεση ότι ο πληθωρισμός θα έπεφτε στο 10,5% στο τέλος του 2020.