7ος χρόνος, ημέρα 2180η
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021

Βρετανία : Έκτακτη έρευνα για πιθανή παρανομία με τη διακόσμηση της οικίας του Μπόρις Τζόνσον

Έκτακτη έρευνα για πιθανή παρανομία με τη διακόσμηση της οικίας του Μπόρις Τζόνσον
Shutterstock

Την ώρα που δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος για τη φερόμενη δήλωση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον για τα... lockdown, η Επιτροπή Ελέγχου των Εκλογών της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε την διεξαγωγή έρευνας περί μη δηλωμένης χρηματοδότησης της πλουσιοπάροχης ανακαίνισης της κατοικίας του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, η Επιτροπή ήταν ήδη από τον Μάρτιο σε επαφή με το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα για την υπόθεση της αλλαγής στη διακόσμηση της πρωθυπουργικής κατοικίας από τον Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε πλέον ότι έχει πλέον επαρκείς ενδείξεις ώστε να υποπτεύεται ότι μπορεί να έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις.

«Είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να υποπτευόμαστε ότι μπορεί να έχει προκύψει αδίκημα ή αδικήματα», δήλωσε η επιτροπή που ερευνά την υπόθεση. «Συνεπώς, θα συνεχίσουμε διεξάγοντας επίσημη έρευνα για να εξακριβώσουμε εάν αυτό ισχύει.»

Η έρευνα θα προσδιορίσει εάν τυχόν συναλλαγές που σχετίζονται με τις εργασίες εμπίπτουν στο καθεστώς που διέπεται από την Επιτροπή και εάν η χρηματοδότηση κατατέθηκε όπως απαιτείται.

Ερωτηθείς τον περασμένο μήνα για την ανακαίνιση, η εκπρόσωπος το Τζόνσον δήλωσε ότι όλες οι δωρεές, τα δώρα και τα οφέλη έχουν δηλωθεί σωστά και ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν κονδύλια του Συντηρητικού Κόμματος για την πληρωμή της ανακαίνισης.

Ο Τζόνσον έχει ετήσιο επίδομα 30.000 λιρών που χρηματοδοτείται από τον φορολογούμενο για τη συντήρηση και την παροχή της επίσημης κατοικίας του, αλλά οτιδήποτε παραπάνω πρέπει να καλυφθεί από τον πρωθυπουργό.

Οι υπουργοί δήλωσαν ότι ο Τζόνσον έχει πληρώσει για την ανακαίνιση, αλλά δεν είναι σαφές πότε πληρώθηκε, και αν η ανακαίνιση, που φέρεται να έχει κοστίσει 200.000 λίρες, χρηματοδοτήθηκε αρχικά από κάποιο είδος δανείου. Σύμφωνα με τους κανόνες πολιτικής χρηματοδότησης, ο Τζόνσον θα έπρεπε να το δηλώσει.

Πληροφορίες του βρετανικού Τύπου κάνουν μάλιστα λόγο γι επιμονή της αρραβωνιαστικιάς του Τζόνσον, Κάρι Σίμοντς, για πανάκριβα υλικά και σχέδια για την ανακαίνιση, και τον πρωθυπουργό να φέρεται ότι φώναζε σε συνεργάτες του:

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος ήταν ο βασικός σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού για την εκστρατεία Brexit και τον βοήθησε να κερδίσει εκλογές το 2019 πριν από την διάσπασή του πέρυσι, αποκάλυψε την Παρασκευή ότι ο Τζόνσον ήθελε τους δωρητές να πληρώσουν κρυφά την ανακαίνιση.

«Δεν γνωρίζουμε την αλήθεια σε αυτήν τη διαμάχη μεταξύ δύο πολύ ισχυρών προσώπων, οι οποίοι ενδιαφέρονται περισσότερο για το ποιος λέει ψέματα παρά για την ουσία του προβλήματος», εκτίμησε προ ημερών, μιλώντας στο Sky News, η βουλευτής των Εργατικών Τζες Φίλιπς.