ΕΚΤ: Οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι υπερβολικά εκτεθειμένες σε «βρόμικες» βιομηχανίες

ΕΚΤ: Οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι υπερβολικά εκτεθειμένες σε «βρόμικες» βιομηχανίες

Οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι πολύ εκτεθειμένες σε βιομηχανίες με υψηλό αποτύπωμα άνθρακα και διατρέχουν σημαντικούς κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, δήλωσε σήμερα το μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Αντρέα Ενρία, και γι' αυτό θα πρέπει να αρχίσουν από τώρα να προετοιμάζονται.

Η ΕΚΤ επιθυμεί να αναλάβουν οι τράπεζες περισσότερες ευθύνες όσον αφορά τον δανεισμό και τους έχει ζητήσει να δίνουν στη δημοσιότητα στοιχεία που αφορούν τους σχετικούς με το κλίμα και το περιβάλλον κινδύνους, ενώ ζητά να περιλαμβάνουν οι τράπεζες αυτούς τους παράγοντες στην μακροπρόθεσμη στρατηγική τους.

«Μια απότομη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα είχε σημαντικότατες επιπτώσεις σε εξαρτώμενους από το κλίμα οικονομικούς κλάδους, προκαλώντας μια αύξηση των ζημιών του τραπεζικού συστήματος έως και 60%» ανέφερε ο Ενρία σε ομιλία του, σύμφωνα με το Reuters.

Το πρόβλημα είναι ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα εμφανίζονται μακροπρόθεσμα ενώ οι τράπεζες συνήθως εξετάζουν τους κινδύνους του επόμενου έτους, και οι κανονιστικές απαιτήσεις ενισχύουν αυτήν τη μυωπική προσέγγιση, πρόσθεσε ο Ενρία.

Παρόλο που η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί «καθοριστική αποστολή», έχει δεχτεί κριτική για τις αγορές εταιρικών ομολόγων που έχει πραγματοποιήσει και περιλαμβάνουν δισ. ευρώ χρέους από τις πιο ρυπογόνες εταιρείες.