EKT: Αμετάβλητα τα επιτόκια και το QE

EKT: Αμετάβλητα τα επιτόκια και το QE

Αμετάβλητα διατήρησε τα βασικά της επιτόκια, όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη σημερινή συνεδρίαση, επαναλαμβάνοντας ότι θα παραμείνουν στα ιστορικά χαμηλά τους επίπεδα έως ότου να πλησιάσει ο πληθωρισμός το στόχο που έχει θέσει, καθώς και ότι θα συνεχίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων υπό το έκτακτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας έως το 2023 τουλάχιστον.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι τα επιτόκια κύριας αναχρηματοδότησης, διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, παραμένουν στα αμετάβλητα στα επίπεδα του 0,00%, 0,25% και -0,50% αντίστοιχα, με το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας να υπογραμμίζει ότι θα διατηρηθούν στα επίπεδα αυτά μέχρι να πλησιάσει ο πληθωρισμός το επίπεδο του λίγο κάτω από 2%.

Παράλληλα η ΕΚΤ επανέλαβε ότι θα συνεχίσει τις αγορές του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme - PEPP), συνολικού ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, τουλάχιστον έως το τέλος του 2023.

Το γενικό πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ θα συνεχίσει δε με ρυθμό 20 δισ. ευρώ ανά μήνα, με την Τράπεζα να επαναλαμβάνει «για όσο χρειάζεται προκειμένου να ενισχυθεί ο διευκολυντικός αντίκτυπος της πολιτικής των επιτοκίων και θα ολοκληρωθεί λίγο πριν αρχίσουν να αυξάνονται τα βασικά επιτόκια».