Έκκληση Μητσοτάκη: Περιορίστε την κατανάλωση ρεύματος, αντιμετωπίζουμε τον χειρότερο καύσωνα από το 1987

Έκκληση Μητσοτάκη: Περιορίστε την κατανάλωση ρεύματος, αντιμετωπίζουμε τον χειρότερο καύσωνα από το 1987

Έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση ρεύματος, να κάνουν συνετή χρήση των ενεργοβόρων συσκευών και να συμβάλουν και εκείνοι ώστε να αντιμετωπιστεί η μεγάλη πρόκληση για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, του οποίου οι αντοχές θα δοκιμαστούν σκληρά, απηύθυνε ο Πρωθυπουργός από το Κέντρο Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι. 

Ο Κυρ. Μητσοτάκης που μίλησε για τον χειρότερο καύσωνα από το 1987, συμμετείχε σε σύσκεψη της ομάδας διαχείρισης κρίσεων όπου παρουσιάστηκαν όλα τα μέτρα άμυνας, αλλά και τα εναλλακτικά σενάρια ώστε να αντιμετωπισθεί κάθε ενδεχόμενο.

Διαβεβαίωσε πως έχει γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση της χώρας και κάλεσε τους πολίτες να συμβάλουν και εκείνοι, ώστε να περιοριστεί η ζήτηση κυρίως κατά τις ώρες αιχμής, ρυθμίζοντας σταθερά τα κλιματιστικά στους 26 βαθμούς και σβήνοντας όπου αυτό είναι εφικτό τις ενεργοβόρες συσκευές. Το πρόβλημα αφορά τις μεσημεριανές ώρες από τη 1 μέχρι τις 3, αλλά κυρίως τις βραδινές από τις 6 - 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 - 11 το βράδυ, όπως είπε ο πρωθυπουργός, τότε που λείπεοι από το σύστημα η σημαντική ενέργεια που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Πώς μπορούμε λοιπόν όλοι να βοηθήσουμε αυτήν την προσπάθεια; Με το να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού μας σταθερά στους 26 βαθμούς, με το να κλείνουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες ειδικά το βράδυ τις ώρες μεταξύ 7 και 10 και να περιορίζουμε όσο γίνεται συνολικά την κατανάλωση. Να κλείνουμε τα φώτα ειδικά εκείνες τις ώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. 

Σε επίπεδο σχεδιασμού, διαβεβαίωσε ότι ο κρατικός μηχανισμός (υπουργείο Ενέργειας, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΡΑΕ), έχουν εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια, «είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και αυτήν την πρόκληση και με τη βοήθεια και των καταναλωτών θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά», ανέφερε.

Είχε προηγηθεί σύσκεψη υπό την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στελέχη του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και αντικείμενο την εξέταση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να διασφαλιστεί η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος και τα σχέδια αντιμετώπισης που έχουν εκπονηθεί σε περίπτωση προβλημάτων λόγω του ακραίου καύσωνα.

«Ξέρω ότι καταβάλλονται πολύ μεγάλες προσπάθειες κάθε μέρα να διορθώνονται βλάβες καθώς η συνολική, αθροιστική επιβάρυνση στη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας κάθε μέρα που περνάει με καύσωνα εκ των πραγμάτων αυξάνεται, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να εξασφαλίσουμε την ασφαλή ηλεκτροδότηση της χώρας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ευχαριστώντας τα στελέχη όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Σκρέκας : Περιορίστε τη χρήση ρεύματος κατά τις ώρες αιχμής

Επαναλαμβάνοντας τις χθεσινές του εκκλήσεις, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κάλεσε κι αυτός τους καταναλωτές να περιορίσουν όσο αυτό είναι εφικτό την κατανάλωση ρεύματος κατά τις ώρες αιχμής.

«Ζητάμε, επειδή πιέζεται το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης αφού βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου και έχουμε πάνω από 2-3 εκατομμύρια επιπλέον αυτή τη στιγμή επισκέπτες στη χώρα μας, ζητάμε από τους καταναλωτές να μην σπαταλούν ενέργεια που δεν χρειάζεται. Όπως για παράδειγμα να μην έχουν περιττά φώτα αναμμένα ιδίως τις ώρες τις κρίσιμες, της αιχμής, μεταξύ 6 απογευματινής και 10 βραδινής. Εκείνο το διάστημα ας περιορίσουν και ας μην ανάβουν τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες. Να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών για μαγείρεμα και βέβαια να ρυθμίζουν τα κλιματιστικά τους σε μία σταθερή θερμοκρασία στους 26 βαθμούς», ανέφερε ο υπουργός.

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Απανωτά ρεκόρ στη ζήτηση 

Ζούμε έναν ιστορικό καύσωνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε ρεκόρ δεκαετίας στη ζήτηση των καταναλωτών, την Παρασκευή που μας πέρασε. Είναι πιθανό το ρεκόρ αυτό να σπάσει σήμερα και να ξανασπάσει αύριο. Συνειδητοποιούμε λοιπόν όλοι ότι το σύστημα είναι υπό πίεση και είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την ετοιμότητα. Είμαστε πάνω συνεχώς από τα πράγματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση των καταναλωτών, των βιομηχανιών και των πολιτών της χώρας.

Μάνος (ΔΕΔΔΗΕ): Διπλή μάχη με καύσωνα και πυρκαγιές
 

Από κοινού σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ,  με την ΡΑΕ, με τον ΑΔΜΗΕ και με τους παραγωγούς είμαστε σε συντονισμό και σε επιφυλακή έχοντας ανακαλέσει άδειες και έχοντας θέσει σε επιφυλακή όλο το προσωπικό μας, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Γίνεται προσπάθεια  ό,τι βλάβες προκύπτουν είτε εξαιτίας της ζέστης, είτε εξαιτίας πυρκαγιών, άμεσα να επιδιορθώνονται ούτως ώστε οι πολίτες να έχουν άμεση ηλεκτροδότηση.

Δαγούμας (ΡΑΕ): Εξετάζουμε όλα τα σενάρια
 

Από την ομάδα διαχείρισης κρίσης εξετάσθηκαν 48 σενάρια προκειμένου να αποτυπωθούν δυνητικά σφάλματα ή πιθανότητες απώλειας και σε συνεργασία με τους διαχειριστές υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για αντιμετώπιση όλων των θεμάτων.

Στην αίθουσα ελέγχου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν ολόκληρη την χώρα λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, για την παραγωγή των λιγνιτικών σταθμών, την παραγωγή των σταθμών φυσικού αερίου, των υδροηλεκτρικών σταθμών καθώς και των ΑΠΕ.

Λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών τις επόμενες ημέρες, αναμένεται αύξηση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος και πίεση στο σύστημα. Για το λόγο αυτό, ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων και των ηλεκτροπαραγωγών σε ανώτατο επίπεδο είναι επιβεβλημένος για να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη τροφοδότηση των καταναλωτών καθ’ όλη τη διάρκεια του ακραίου φαινομένου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ,  Άκης Σκέρτσος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος, ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Θανάσης Δαγούμας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο Διευθυντής Λειτουργίας του Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας, Βασίλης Ζιώγας καθώς και εκπρόσωποι των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.