Εκκενώθηκαν τέσσερις οικισμοί, κάηκαν σπίτια - Επιχείρηση Λιμενικού για απεγκλωβισμό κατοίκων
Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Αχαΐα

Εκκενώθηκαν τέσσερις οικισμοί, κάηκαν σπίτια - Επιχείρηση Λιμενικού για απεγκλωβισμό κατοίκων

Στην παραλιακή περιοχή Λαμπιρίου, Καμάρες, Μπούκα και Λόγγου σκάφη του Λιμενικού με τη συνδρομή και «ferry boat», μεταφέρει εγκλωβισμένους κατοίκους,  καθώς η πυρκαγιά συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη στη δασική έκταση κοντά στη Ζήρια Αχαΐας, έχοντας κάψει μέχρι στιγμής 20 σπίτια. Άνω Ζήρια, Καμάρες, Λαμπίρι και Λόγγος εκκενώθηκαν, ενώ στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Σε κατάσταση ετοιμότητας ΕΚΑΒ και νοσοκομεία. Κλειστή η εθνική οδός Πατρών - Κορίνθου, από το ύψος του Δρεπάνου, έως τον Ελαιώνα, και η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου στο ρεύμα προς Πάτρα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ έπειτα από επιχείρηση του Λιμενικού μεταφέρθηκαν με ασφάλεια περίπου 15 άτομα από την παραλιακή περιοχή Μπούκα των Καμαρών, στο λιμάνι του Αιγίου, ενώ περίπου 20 ένοικοι ξενοδοχείου στο Λόγγο πρόκειται να μεταφερθούν και αυτοί με σκάφη του Λιμενικού σε ασφαλή περιοχή.

Στην περιοχή έφτασε εκτάκτως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργου Ντίνου στο ΣΚΑΙ έχουν καεί 20 σπίτια, ενώ έκανε λόγο για αναζωπύρωση της φωτιάς που είχε ξεσπάσει την προηγούμενη Δευτέρα με μια μικρή εστία που ξέφυγε πολύ γρήγορα. «Εξαπλώθηκε παρά πολύ γρήγορα η φωτιά, πρόκειται για κατάφυτη και καταπράσινη περιοχή, έχει διανύσει η πυρκαγιά πάνω από 30 χιλιόμετρα, το δυτικό μέτωπο είναι σε εξέλιξη προς Πάτρα και το ανατολικό προς Λόγγο Ανατολικά του Αιγίου».

«Είναι τεράστιες οι ζημιές, βλέπω ένα τεράστιο σπίτι να καίγεται, απόλυτη καταστροφή, πάνω από 20 σπίτια καήκαν, δήλωσε και πρόσθεσε ότι «πολλά σπίτια (κάηκαν)… Πέρασε μέσα από τον οικισμό, εκκενώθηκε γρήγορα. Το Λαμπίρι δεν φαίνεται από τον καπνό, καίγεται». 

Νεότερο μήνυμα από το «112» κάλεσε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν άμεσα τις οικίες τους και να κατευθυνθούν προς Αίγιο.

Νέα και η παλαιά εθνική οδός, Πατρών - Κορίνθου, καθώς και τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου στο ρεύμα προς Πάτρα να παραμένουν κλειστές από το μεσημέρι, οπότε και εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. 

Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις αποτελούμενες από 95 πυροσβέστες με 33 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν και υδροφόρες των Δήμων.

Με ασφάλεια απομακρύνθηκαν, για προληπτικούς λόγους, περίπου 110 παιδιά που φιλοξενούνταν σε κατασκήνωση στην παραλιακή περιοχή της Παναγοπούλας, λόγω της φωτιάς στην Ζήρια. Παράλληλα, η Αστυνομία πραγματοποιεί συνεχείς επιχειρήσεις για την ασφαλή απομάκρυνση οδηγών αυτοκινήτων, που έχουν ακινητοποιηθεί στις παραλιακές περιοχές του Λαμπίρι και των Καμαρών.

Λόγω των κυκλοφοριακών παρεμβάσεων όσοι οδηγοί κινούνται με κατεύθυνση προς Αθήνα, θα πρέπει να χρησιμοποιούν την εθνική οδό Ναυπάκτου – Ιτέας.

Παράλληλα, η Αστυνομία πραγματοποιεί συνεχείς επιχειρήσεις για την ασφαλή απομάκρυνση οδηγών αυτοκινήτων, που έχουν ακινητοποιηθεί στις παραλιακές περιοχές του Λαμπίρι και των Καμαρών. Τρία λεωφορεία διατέθηκαν για να απομακρύνουν όσους δεν έχουν δικό τους μέσο από την περιοχή. 

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται εγκλωβισμένες  ένας ηλικιωμένος στο Λαμπίρι καθώς δεν μπορεί να μετακινηθεί και δυνάμεις της αστυνομίας ενημερώθηκαν για την περίπτωση ενώ όσον αφορά το μέτωπο της φωτιάς παρατηρήθηκε αναζωπύρωση σε Καμάρες και Λαμπίρι, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων 6 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή. 

Κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού (ΔΑΕΕ) επισκέπτεται την Αιγιαλεία Αχαΐας με εντολή του αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη, με σκοπό τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή της Ζήριας.

Νωρίτερα, με μήνυμα που έστειλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί όσους βρίσκονται στους οικισμούς Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι Αχαΐας, που βρίσκονται τα υπό εξέλιξη πύρινα μέτωπα να απομακρυνθούν άμεσα και να κατευθυνθούν προς Αίγιο, καθώς υπάρχει δασική πυρκαγιά στην περιοχή τους.

Από το ύψος του Δρεπάνου, έως τον Λόγγο έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην νέα εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, ενώ στην παλαιά εθνική οδό, έχει διακοπεί από το Δρέπανο έως τα Σελιανίτικα.

Προς τα Άνω Ζήρια μετακινήθηκαν επιπλέον δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εναέρια μέσα από την Ανδραβίδα, με αποτέλεσμα στο σημείο να επιχειρούν  95 πυροσβέστες με 33 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν και υδροφόρες των Δήμων.

Όπως αναφέρει το thebest.gr, η φωτιά πλησιάζει τα πρώτα σπίτια στις Καμάρες, αλλά και το Λαμπίρι και την ίδια ώρα μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης να αποτρέψουν την είσοδο της φωτιάς στα χωριά, ενώ νωρίτερα είχε στηθεί επιχείρηση για την απομάκρυνση μιας ηλικιωμένης από το σπίτι της, πάνω από την εκκλησία της Ζήριας, που ήταν κοντά στη φωτιά.

Η αστυνομία έχει απαγορεύσει τη διέλευση προς το Αίγιο. Επιχείρηση απομάκρυνσης και λουομένων από παραθαλάσσια καταστήματα στο Λαμπίρι. Γίνεται εκτροπή κυκλοφορίας σε Δρέπανο και Σελιανίτικα. Απομακρύνονται κάτοικοι και από τα πλησιέστερα θέρετρα.

Ακινητοποιημένα είναι αυτή την στιγμή τα οχήματα στην Ν.Ε.Ο Πατρών Αθηνών στο ύψους της φωτιάς. Τα οχήματα κατευθύνονται στην έξοδο 24 από το Δρέπανο. Τα οχήματα που ήταν εγκλωβισμένα στη θέση Μπούκα θα οδηγηθούν από την τροχαία προς το Αίγιο. Κλειστά τα διόδια για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας. 

Επιπλέον, τρία σκάφη του λιμενικού βρίσκονται σε ετοιμότητα στην παραλία Καμαρών και Άκολης για να μεταφέρουν άτομα δια θαλάσσης εάν χρειαστεί, ενώ ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης των περίπου 110 παιδιών που φιλοξενούνται σε κατασκήνωση στην παραλιακή περιοχή της Παναγοπούλας, λόγω της φωτιάς στην Ζήρια.

Στο μεταξύ, έχει ειδοποιηθεί και το ΕΚΑΒ να μεταβεί στην περιοχή για να παραλάβει ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ σε επιφυλακή έχουν τεθεί τα Νοσοκομεία Αιγίου και Πανεπιστημιακό Ρίου, καθώς και το ΕΚΑΒ, με εντολή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, καθώς μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Ζήρια Αχαΐας.

Επίσης, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ βρίσκεται και στην παραλία Λαμπίρι, για να συνδράμει εάν χρειαστεί, καθώς εκεί βρίσκονται πλωτά του Λιμενικού Σώματος για απομάκρυνση πολιτών μέσω θαλάσσης.

Η αστυνομία, μεταδίδει το thebest.gr, προσπαθεί να απομακρύνει τους κατοίκους της Ζήριας και της Άνω Ζήριας που αρνούνται να φύγουν από τα σπίτια τους επιχειρώντας να αντιμετωπίσουν τη φωτιά με τα λάστιχα. Σπεύδει ΟΠΚΕ και ομάδα ΔΙΑΣ.

Υπενθυμίζεται ότι πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στην περιοχή και την προηγούμενη Δευτέρα.