Εκατοντάδες τραυματίες σε διαδήλωση - Έφοδοι  σε κυβερνητικά κτίρια
Έκρηξη οργής στη Βηρυτό

Εκατοντάδες τραυματίες σε διαδήλωση - Έφοδοι σε κυβερνητικά κτίρια

Στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Εξωτερικών στη Βηρυτό, δεκάδες διαδηλωτές εισέβαλαν σήμερα, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του πολιτικού κατεστημένου, αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες. Οι διαδηλωτές έκαψαν επίσης μια φωτογραφία του προέδρου Μισέλ Αούν.

«Θα μείνουμε εδώ. Καλούμε τον λαό του Λιβάνου να καταλάβει όλα τα υπουργεία», φώναζε ένας διαδηλωτής από το μεγάφωνο.

Η έφοδος των διαδηλωτών μάλιστα στο κτίριο του ΥΠΕΞ, που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, πραγματοποιήθηκε, την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν στραμμένη την προσοχή τους στη συγκέντρωση χιλιάδων άλλων ανθρώπων στο κέντρο της πόλης, οι οποίοι αξίωναν από τις αρχές του Λιβάνου να λογοδοτήσουν για τη γιγαντιαία έκρηξη στο λιμάνι πριν από 4 ημέρες, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 150 ανθρώπους.

Σύμφωνα μάλιστα με νεότερες πληροφορίες από τις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας, που επικαλούνται τις εκτιμήσεις Γάλλων πυροτεχνουργών που επισκέφθηκαν το σημείο, η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού δημιούργησε κρατήρα βάθους 43 μέτρων.

Πριν από λίγο δε, ακούστηκαν πυροβολισμοί στα σημεία των κινητοποιήσεων στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, με την αστυνομία να επιβεβαιώνει στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters τη ρίψη πυρών.

Να σημειωθεί πως στις εικόνες που μεταδίδουν απευθείας τα τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνονται άνθρωποι, αιμόφυρτοι, έχοντας τραυματιστεί από πλαστικές σφαίρες, την ώρα που η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, επικαλούμενο τον Ερυθρό Σταυρό, ο αριθμός των διαδηλωτών που έχει τραυματιστεί στα επεισόδια ανέρχεται σε τουλάχιστον 172.

«Διαδηλώσεις στη Βηρυτό: 63 άνθρωποι διακομίστηκαν σε κοντινά νοσοκομεία. 175 άνθρωποι δέχονται τις πρώτες βοήθειες στο σημείο», ανέφερε στο Twitter ο Ερυθρός Σταυρός.

Ένας Λιβανέζος αστυνομικός σκοτώθηκε στις συγκρούσεις που ξέσπασαν όπως έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας.

Αξίζει να επισημανθεί πως διαδηλωτές έκαναν έφοδο πριν από λίγο το βράδυ στα κεντρικά της Ένωσης Τραπεζών στο κέντρο της Βηρυτού, βάζοντας φωτιά εκεί προτού τους απωθήσουν στρατιώτες,  όπως μεταδίδει φωτορεπόρτερ του γαλλικού Πρακτορείου ειδήσεων AFP από την περιοχή.

«Κάτω η βασιλεία των τραπεζών!», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Έφοδος όμως έγινε παράλληλα και στο υπουργείο Εμπορίου αλλά και στο υπουργείο Ενέργειας της χώρας λίγο αργότερα. Σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδίδονται ζωντανά από λιβανέζικα τηλεοπτικά δίκτυα, οι διαδηλωτές εισέβαλαν στα κτίρια με τις δυνάμεις ασφαλείας να μην μπορούν να τους εμποδίσουν.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιαμπ πρότεινε σήμερα τη διεξαγωγή εκλογών ως ενδεδειγμένη λύση στην κρίση που περνά η χώρα μετά την πρωτοφανή έκρηξη που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους και η οποία έχει προκαλέσει οργή σε χιλιάδες πολίτες.

«Θα προτείνω στην βουλή να διεξαχθούν εκλογές το συντομότερο δυνατόν«, είπε ο Ντιαμπ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.

Να σημειωθεί πως ο Λίβανος είναι σε πολιτική κοινωνική και οικονομική αναταραχή εδώ και αρκετούς μήνες καθώς το κίνημα διαμαρτυρίας  οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι στα τέλη Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ, που σχηματίστηκε πέρυσι τον Οκτώβριο, δεν κατάφερε να κατευνάσει την οργή των πολιτών οι οποίοι κατακρίνουν την πολιτική τάξη για διαφθορά και ανικανότητα και αξιώνουν μια κυβέρνηση αποτελούμενη από τεχνοκράτες και προσωπικότητες ανεξάρτητες από τα παραδοσιακά κόμματα.

Παραιτήθηκε η υπουργός Ενημέρωσης του Λιβάνου

Η υπουργός Ενημέρωσης του Λιβάνου Μανάλ Αμπντέλ Σαμάντ ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή της, μετά την τεράστια έκρηξη που έπληξε τη Βηρυτό, αλλά και την κοινωνική αναταραχή που προκλήθηκε στη συνέχεια.

Χθες, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας του Λιβάνου, απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.

Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά τεσσάρων υπουργείων, αλλά και της Ένωσης Τραπεζών του Λιβάνου στη Βηρυτό.

«Ζητώ συγνώμη από τους Λιβανέζους, τις προσδοκίες των οποίων αποτύχαμε να πραγματώσουμε, καθώς αλλαγές δεν έγιναν... και, μετά την τρομακτική καταστροφή στη Βηρυτό, παραιτούμαι από την κυβέρνηση», δήλωσε η Αμντέλ Σαμάντ σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al-Jadeed TV.

Από την τεράστια έκρηξη που έπληξε το λιμάνι της Βηρυτού την Τρίτη, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 158 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 6.000 άλλοι.

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο, οι τρεις βουλευτές του κόμματος των Φαλλαγιτών (Καταέμπ), που είναι αντίθετο στην κυβέρνηση ανακοίνωσαν την παραίτησή τους από τις έδρες τους.

Πιο συγκεκριμένα η απόφαση ανακοινώθηκε από τον ηγέτη του κόμματος Σάμι Γκεμαγέλ, στην κηδεία ενός ηγετικού μέλους του κόμματος, που σκοτώθηκε από την καταστροφική έκρηξη που έγινε την Τρίτη, στο λιμάνι της Βηρυτού και η οποία κατέστρεψε τμήματα της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

«Οι βουλευτές του Καταέμπ αποφάσισαν..., να περάσουν στην αντιπαράθεση για έναν ελεύθερο, κυρίαρχο και ανεξάρτητο Λίβανο», επισήμανε «Προσκαλώ όλους τους αξιότιμους [βουλευτές] να παραιτηθούν ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να αποφασίσουν για το ποιος θα τους κυβερνήσει, χωρίς κάποιος να τους επιβάλλει κάτι», πρόσθεσε.