Εγκρίθηκε το πρώτο στρατηγικό σχέδιο για το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη»

Εγκρίθηκε το πρώτο στρατηγικό σχέδιο για το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το πρώτο στρατηγικό σχέδιο για το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία, ύψους 95,5 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο καθορίζει τους στρατηγικούς προσανατολισμούς για τη στόχευση των επενδύσεων κατά τα πρώτα τέσσερα έτη του προγράμματος (2021-2024). Διασφαλίζει ότι οι δράσεις έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ θα συμβάλλουν στις προτεραιότητες της ΕΕ, μεταξύ άλλων, μίας κλιματικά ουδέτερης και πράσινης Ευρώπης, μίας Ευρώπης έτοιμης για την ψηφιακή εποχή και μίας οικονομίας στην υπηρεσία των ανθρώπων.

Αναλυτικά, οι στρατηγικοί προσανατολισμοί για τις επενδύσεις στην έρευνα την επόμενη τετραετία είναι:

- Προώθηση μίας ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας με την ανάληψη ηγετικού ρόλου στην ανάπτυξη βασικών ψηφιακών, γενικής εφαρμογής και αναδυόμενων τεχνολογιών, τομέων και αξιακών αλυσίδων.

- Αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας της Ευρώπης και βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων.

- Μετατροπή της Ευρώπης στην πρώτη κυκλική, κλιματικά ουδέτερη και βιώσιμη οικονομία που θα βασίζεται στις ψηφιακές τεχνολογίες.

- Δημιουργία μίας πιο ανθεκτικής, ανοικτής και δημοκρατικής ευρωπαϊκής κοινωνίας.

Το στρατηγικό σχέδιο προσδιορίζει, επίσης, τις ευρωπαϊκές συγχρηματοδοτούμενες συμπράξεις/συμπράξεις κοινού προγραμματισμού και τις αποστολές της ΕΕ που πρέπει να λάβουν στήριξη μέσω του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη». Αυτές οι συμπράξεις θα καλύπτουν κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η βιοποικιλότητα, η υγεία, τα τρόφιμα και η κυκλικότητα, και θα συμπληρώνουν τις δέκα θεσμοθετημένες ευρωπαϊκές συμπράξεις που πρότεινε η Επιτροπή τον Φεβρουάριο.

Οι προτεραιότητες που τίθενται στο στρατηγικό σχέδιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» θα υλοποιηθούν μέσω ενός προγράμματος εργασίας, που καθορίζει τις δυνατότητες χρηματοδότησης για δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας μέσω θεματικών προσκλήσεων υποβολής προτάσεων και θεμάτων. Οι πρώτες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων θα δημοσιευθούν την άνοιξη του 2021 και θα παρουσιαστούν στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Έρευνας και Καινοτομίας στις 23-24 Ιουνίου.