Εγκλήματα κατά των Ουιγούρων: Εισαγγελική έρευνα κατά 4 κολοσσών του ενδύματος

Εγκλήματα κατά των Ουιγούρων: Εισαγγελική έρευνα κατά 4 κολοσσών του ενδύματος

Η εθνική αντιτρομοκρατική εισαγγελία της Γαλλίας ξεκίνησε έρευνα για «αποδοχή προϊόντων προερχομένων από εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» κατά τεσσάρων κολοσσών του ενδύματος, ανάμεσά τους οι Inditex και Uniqlo, που κατηγορούνται για αποκόμιση οφελών από την αναγκαστική εργασία των Ουιγούρων στην Κίνα, έγινε γνωστό από γαλλική δικαστική πηγή.

Η έρευνα πραγματοποιείται στο πλαίσιο των «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» της εισαγγελίας έπειτα από προσφυγή που κατατέθηκε από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στις αρχές του Απριλίου κατά των εταιρειών Uniqlo France, του ιαπωνικού ομίλου Fast Retailing, της Inditex (Zara, Bershka, Massimo Duti), της SMCP (Sandro, Maje, de Fursac...) και της εταιρείας αθλητικών υποδημάτων Skechers.

Η προσφυγή κατατέθηκε στο Παρίσι από την ένωση κατά της διαφθοράς Sherpa, την οργάνωση Ethique sur l'étiquette, το Institut ouïghour d'Europe (IODE), καθώς και από μία Ουιγούρα που έχει κρατηθεί σε κέντρο κράτησης της επαρχίας Σιντζιάνγκ.

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουν προαναγγείλει και άλλες προσφυγές ανά την Ευρώπη στο πλαίσιο πρωτοβουλιών σε ολόκληρο τον κόσμο από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταπατώνται από το Πεκίνο στην επαρχία Σιντζιάνγκ.

Η μεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, που αντιπροσωπεύει λίγο λιγότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της Σιντζιάνγκ, αποτελεί αντικείμενο σύγκρουσης ανάμεσα στην Κίνα και την Δύση.

Πολλές χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, κάνουν λόγο για «γενοκτονία» και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κατηγορούν το Πεκίνο για την κράτηση από το 2017 άνω του ενός εκατομμυρίου Ουιγούρων σε «κέντρα πολιτικής επανεκπαίδευσης».

Το κομμουνιστικό καθεστώς αρνείται τις κατηγορίες και επιμένει ότι πρόκειται για «κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης» με στόχο την απομάκρυνση των Ουιγούρων από τον ισλαμισμό και τις αυτονομιστικές τάσεις.

Πολλές εταιρείες πρετ-α-πορτέ, όπως η ιαπωνική Uniqlo, η σουηδική H&M, η αμερικανική Nike ή η γερμανική Adidas, έχουν δεσμευθεί να μποϊκοτάρουν το βαμβάκι από την Σιντζιάνγκ και έχουν γίνει με την σειρά τους στόχος εκκλήσεων για μποϊκοτάζ εκ μέρους της Κίνας.

Η αγωγή που κατατέθηκε στην Γαλλία από τον δικηγόρο Ουίλιαμ Μπουρντόν στηρίζεται σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο 2020 από την αυστραλιανή μκο ASPI (Australian Strategic Policy Institute) όπου εκτίθενται οι υποψίες για πώληση ενδυμάτων και υποδημάτων που κατασκευάζονται στο σύνολό τους ή τμηματικά σε εργοστάσια όπου οι Ουιγούροι εξαναγκάζονται σε εργασία.

Οι ενώσεις θεωρούν επίσης ότι οι εταιρείες κατά των οποίων κατατέθηκε η αγωγή δεν καταβάλλουν επαρκείς προσπάθειες για να διασφαλίσουν ότι οι συνεργαζόμενες μαζί τους εταιρείες δεν είναι αναμεμειγμένες στις διώξεις των Ουιγούρων.