Εγκαταλείπουν την Αττική οι Αθηναίοι - Μποτιλιάρισμα στους δρόμους
Lockdown

Εγκαταλείπουν την Αττική οι Αθηναίοι - Μποτιλιάρισμα στους δρόμους

Εγκαταλείπουν μαζικά την Αττική δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι οι οποίοι προτιμούν να περάσουν τις μέρες του δεύτερου ολικού lockdown της χώρας στην επαρχία, παρά στο «κλεινόν άστυ». Μέσα μερικές ώρες πέρασαν από τα διόδια πάνω από 45.000 οχήματα. Εικόνες μεγάλης κίνησης και ουρές καταγράφονται στους δρόμους και τα καταστήματα της πρωτεύουσας, όπου οι πολίτες σπεύδουν να προμηθευτούν αγαθά.

Στους δρόμους επικρατεί το αδιαχώρητο καθώς παρατηρείται μποτιλιάρισμα σε πολλές περιοχές και κεντρικές οδούς της Αττικής, μία μέρα πριν το δεύτερο καθολικό lockdown του Σαββάτου στη χώρα. Πολύ μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας, με κυκλοφοριακή συμφόρηση επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και στα δύο ρεύματα, καθώς η κυκλοφορία παρουσιάζει αύξηση 30% σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή στους κεντρικούς οδικούς άξονες.

Αυξημένη κίνηση παρατηρείται και στη λεωφόρο Κηφισού ενώ προβλήματα σημειώνονται και επί της λεωφόρου Μεσογείων, από το ύψος της Κατεχάκη.

Η μεγαλύτερη κίνηση των τελευταίων δυο ετών καταγράφεται χθες και σήμερα στην Αττική. Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής στις 5:30 μ.μ της Παρασκευής η κίνηση στους δρόμους έφτασε στο απόγειο. Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 33% αυξημένη και 15% παραπάνω από την περσινή παραμονή Χριστουγέννων, όπου παραδοσιακά παρατηρείται η πιο έντονη κίνηση του έτους.

«Έχουμε συμφόρηση σχεδόν σε όλο το οδικό δίκτυο. Τόσο στις κύριες οδικές αρτηρίες όσο και στους διαδημοτικούς δρόμους. Διαδρομές εντός του λεκανοπεδίου από τη μια πλευρά στην άλλη ίσως να ξεπερνάνε και τις δυο ώρες από το βόρειο στο νότιο άξονα» αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας και Σύμβουλος Οδικής Ασφάλειας της Περιφέρειας Αττικής, Κίμων Λογοθέτης.

Το σύστημα του Κέντρου κατέγραψε συμφόρηση ακόμα και σε σημεία που τις ώρες αιχμής, υπό κανονικές συνθήκες, τα οχήματα κινούνται με σχετική άνεση. Πρόκειται για την Χαμοστέρνας από την Πειραιώς μέχρι τη λεωφόρο Συγγρού, την λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως και την Ιερά Οδό σε όλο της το μήκος.

«Ο Κηφισός, δεν το συζητάμε, είναι όλος μποτιλιαρισμένος και τα οχήματα είναι σχεδόν ακινητοποιημένα. Δεν κινούνται απλά με χαμηλές ταχύτητες, είναι το απόλυτο κυκλοφοριακό κομφούζιο. Είναι ο μεγαλύτερος φόρτος που έχει δεχτεί το οδικό δίκτυο τουλάχιστον στο διάστημα που λειτουργεί το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας» προσθέτει ο Κίμων Λογοθέτης.

Τεράστια αύξηση της κυκλοφορίας στις εθνικές οδούς

Ήδη από τις 6.00 έως τις 9.00 σήμερα το πρωί είχαν περάσει από τα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών περισσότερα από 45.000 αυτοκίνητα.  Ειδικότερα, μέχρι τις 17:00, έχουν περάσει από τα διόδια των Αφιδνών 22.172 οχήματα προς Λαμία και 19.597 προς Αθήνα,  ενώ χτες, Πέμπτη, έφυγαν και από τα δύο εθνικά δίκτυα 47.731 αυτοκίνητα -(23.101 οχήματα από Αθηνών-Κορίνθου και 24.630 από την Αθηνών-Λαμίας) 24.630.έναντι 30.123 πού πέρασαν από τα διόδια την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας.

Η κυκλοφορία στο ρεύμα εξόδου, από την πόλη των Αθηνών, εμφανίζεται κατά 14% μεγαλύτερη από την κυκλοφορία της προηγούμενης Παρασκευής, ενώ στο ρεύμα εισόδου η αντίστοιχη αύξηση φτάνει στο 23%.

Η ίδια εικόνα παρουσιάζεται και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ολυμπίας Οδού. Ειδικότερα,  μέχρι τις 17:00 έχουν περάσει από τα διόδια της Ελευσίνας 23.578 οχήματα προς Κόρινθο και 18.175 προς Αθήνα. Η κυκλοφορία στο ρεύμα εξόδου, από την πόλη των Αθηνών, εμφανίζεται κατά 30% μεγαλύτερη από την κυκλοφορία της προηγούμενης Παρασκευής, ενώ στο ρεύμα εισόδου η αντίστοιχη αύξηση φτάνει στο 34%.

Η Τροχαία Αττικής βρίσκεται από το πρωί σε επιφυλακή για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.

Παρόμοια εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου οικογένειες, ηλικιωμένοι και φοιτητές εξαιτίας του προσεχούς δεύτερου lockdown στη χώρα, που τίθεται σε ισχύ από τα ξημερώματα του Σαββάτου συρρέουν στα ΚΤΕΛ Μακεδονίας, όπου από νωρίς το βράδυ της Πέμπτης οι επιβάτες συνέρρευσαν κατά δεκάδες προκειμένου να προλάβουν να φύγουν.

Στο μεταξύ, μεγάλες ουρές σχηματίζονται έξω από καταστήματα καθώς οι πολίτες σπεύδουν να αγοράσουν τις απαραίτητες προμήθειες και να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους, μια ημέρα πριν την εφαρμογή του δεύτερου ολικού lockdown στη χώρα. Οι μεγαλύτερες ουρές έχουν δημιουργηθεί έξω από καταστήματα λιανικού εμπορίου και τράπεζες που πρόκειται να κατεβάσουν ρολά για τουλάχιστον 30 ημέρες.

Η Ερμού «πλημμύρισε» από κόσμο που βγήκε για τα τελευταία ψώνια πριν την εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν φωτογραφίες από τον κατάμεστο εμπορικό πεζόδρομο της Αθήνας.

Ειδικότερα, η κίνηση είναι αυξημένη σε κρεοπωλεία, καταστήματα ρούχων, τράπεζες και ταχυδρομεία. Σημειώνεται ότι κοσμοσυρροή παρατηρήθηκε και το απόγευμα της Πέμπτης στην Ερμού, στην Καλλιθέα και στον Πειραιά.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών μέχρι τις 3:30 μ.μ της Παρασκευής κατέγραψε μεσοσταθμική αύξηση του τζίρου της τάξης του 20%, στα καταστήματα του κέντρου.

Ποια καταστήματα θα λειτουργούν στη διάρκεια του lockdown

Σημειώνεται ότι στον κλάδο του εμπορίου και υπηρεσιών, ανοιχτές για όλο το διάστημα του νέου lockdown θα είναι οι ακόλουθες επιχειρήσεις:

-Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία, μίνι μάρκετ κ.λπ.). Τα καταστήματα τροφίμων θα λειτουργούν με το κανονικό τους ωράριο και όχι με διευρυμένο. Ωστόσο, την Κυριακή 15 Νοεμβρίου θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ και τα υπόλοιπα καταστήματα τροφίμων από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ.

-Καταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.

-Καταστήματα πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ? οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.

-Επιχειρήσεις ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ? οίκον (e-shop κτλ.)

-Καθαριστήρια.

-Περίπτερα. Θα επιτρέπεται μάλιστα η λειτουργία τους σε 24ωρη βάση.

-Φαρμακεία.

-Πρατήρια καυσίμων.

-Καταστήματα πώλησης ειδών για ζώα συντροφιάς (Pet Shops).

-Υπηρεσίες υγείας, καθώς και κτηνιατρικές υπηρεσίες.

-Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ? οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑ, δηλαδή δεν μπορούν να αποτελούν αυτές τον λόγο μετακίνησης.

-Οι λαϊκές αγορές θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τη συμμετοχή του 50% των δραστηριοποιούμενων σε αυτές (παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές), ενώ οι πάγκοι πρέπει να έχουν απόσταση 5 μέτρων μεταξύ τους.

Διαβάστε ακόμα:

- Μεγάλες ουρές έξω από τα καταστήματα λίγο πριν το lockdown