Μεγάλες ουρές έξω από τα καταστήματα λίγο πριν το lockdown

Μεγάλες ουρές έξω από τα καταστήματα λίγο πριν το lockdown

Μεγάλες ουρές σχηματίζονται έξω από καταστήματα καθώς οι πολίτες σπεύδουν να αγοράσουν τις απαραίτητες προμήθειες και να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους, μια ημέρα πριν την εφαρμογή του δεύτερου ολικού lockdown στη χώρα. Οι μεγαλύτερες ουρές έχουν δημιουργηθεί έξω από καταστήματα λιανικού εμπορίου και τράπεζες που πρόκειται να κατεβάσουν ρολά για τουλάχιστον 30 ημέρες.

Ειδικότερα, η κίνηση είναι αυξημένη σε κρεοπωλεία, καταστήματα ρούχων, τράπεζες και ταχυδρομεία. Σημειώνεται ότι κοσμοσυρροή παρατηρήθηκε και το απόγευμα της Πέμπτης στην Ερμού, στην Καλλιθέα και στον Πειραιά.

Παράλληλα, δύσκολη αναμένεται να είναι και σήμερα η κυκλοφορία στους δρόμους καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Συγκεκριμένα, κίνηση σημειώθηκε στη λεωφόρο Κηφισίας και στα δύο ρεύματα, στη συμβολή της λεωφόρου με την Κατεχάκη, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, τμηματικά, στο ανοδικό ρεύμα, αλλά και στη Βασιλέως Κωνσταντίνου, στην κάθοδο, από το ύψος του Χίλτον.

Ποια καταστήματα θα λειτουργούν στη διάρκεια του lockdown

Σημειώνεται ότι στον κλάδο του εμπορίου και υπηρεσιών, ανοιχτές για όλο το διάστημα του νέου lockdown θα είναι οι ακόλουθες επιχειρήσεις:

-Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία, μίνι μάρκετ κ.λπ.). Τα καταστήματα τροφίμων θα λειτουργούν με το κανονικό τους ωράριο και όχι με διευρυμένο. Ωστόσο, την Κυριακή 15 Νοεμβρίου θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ και τα υπόλοιπα καταστήματα τροφίμων από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ.

-Καταστήματα οπτικών και καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.

-Καταστήματα πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.

-Επιχειρήσεις ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.)

-Καθαριστήρια.

-Περίπτερα. Θα επιτρέπεται μάλιστα η λειτουργία τους σε 24ωρη βάση.

-Φαρμακεία.

-Πρατήρια καυσίμων.

-Καταστήματα πώλησης ειδών για ζώα συντροφιάς (Pet Shops).

-Υπηρεσίες υγείας, καθώς και κτηνιατρικές υπηρεσίες.

-Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑ, δηλαδή δεν μπορούν να αποτελούν αυτές τον λόγο μετακίνησης.

-Οι λαϊκές αγορές θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τη συμμετοχή του 50% των δραστηριοποιούμενων σε αυτές (παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές), ενώ οι πάγκοι πρέπει να έχουν απόσταση 5 μέτρων μεταξύ τους.