Στη Σύνοδο Κορυφής η πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού
EE

Στη Σύνοδο Κορυφής η πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Την Πέμπτη στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού με στόχο να δοθεί ώθηση στην βιομηχανία του τουρισμού που έχει καταρρεύσει εξαιτίας της επιδημίας.

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη κρίθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πως είναι ένα ζήτημα «πολύ καίριο» και γι’ αυτό θα συζητηθεί την Πέμπτη, ενώ από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ της ιδέας τονίζοντας ότι τα δικαιώματα που θα απορρέουν από αυτό θα πρέπει να είναι αντικείμενο συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε συνέντευξή του στο ολλανδικό δίκτυο NPO, ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι υπάρχουν «δύο θέματα: Είμαστε σύμφωνοι για την εισαγωγή ενός τέτοιου πιστοποιητικού. Και, αν είμαστε σύμφωνοι, πότε πρέπει να γίνει;»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε επίσης ότι χρειάζεται να εμβολιασθεί μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων πριν από την θέσπιση ενός διαβατηρίου εμβολιασμού. «Αν εφαρμοζόταν πολύ νωρίς, θα προκαλούσε δυσαρέσκεια στην Ευρώπη», είπε. Ο Μισέλ παραδέχθηκε ότι το θέμα είναι «ευαίσθητο» μεταξύ των 27, αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να αποφευχθεί η συζήτηση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την πλευρά του τάχθηκε «προς το παρόν» κατά της ιδέας ενός διαβατηρίου εμβολιασμού «σε πλανητικό επίπεδο».

Ωστόσο, η Γαλλία εμφανίζεται «επιφυλακτική» ως προς την θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, θεωρώντας ότι το θέμα δεν θα πρέπει να βρίσκεται στο μενού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας, όπως δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

«Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί», δήλωσε ο Κλεμάν Μπον στο ραδιοφωνικό δίκτυο του France Info. «Εάν μιλάμε για ένα χαρτί, ένα έγγραφο που μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε στην Ευρώπη, πιστεύω ότι είναι πολύ πρόωρο», είπε.

Tagesspiegel: Η πρόταση του Κ. Μητσοτάκη για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι η σωστή προσέγγιση

Την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού αναδεικνύει ως ορθή προσέγγιση η γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel», τονίζοντας ότι «τα κίνητρα είναι καλύτερα από τον εξαναγκασμό».

Η εφημερίδα αναφέρεται στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, σε αντιδιαστολή προς την πρόταση του πρωθυπουργού της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ για υποχρεωτικό εμβολιασμό των νοσηλευτών, οι οποίοι δείχνουν ως τώρα απροθυμία.

«Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ έθεσε προς συζήτηση την υποχρέωση εμβολιασμού για το νοσηλευτικό προσωπικό. Από την άλλη πλευρά, ο Έλληνας κομματικός του φίλος Κυριάκος Μητσοτάκης στρέφεται στα θετικά κίνητρα. Προτείνει ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, του οποίου οι κάτοχοι θα απολαμβάνουν περισσότερη ελευθερία από ό,τι οι μη εμβολιασμένοι, ιδίως την ελευθερία να ταξιδεύουν. Το αντανακλαστικό του Σέντερ που θέλει να εξαναγκάσει τους απρόθυμους είναι ο λάθος δρόμος. Ο Μητσοτάκης έχει δίκιο. Η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές δημοκρατίες δεν είναι αυταρχικά κράτη που επιβάλλουν την ευτυχία. Πρέπει να ενθαρρύνουν τους πολίτες με επιχειρήματα και κίνητρα για να κάνουν το επιθυμητό», αναφέρει η εφημερίδα και εξηγεί ότι τα κίνητρα που συνδέονται με πλεονεκτήματα, όπως προτείνει ο κ. Μητσοτάκης, ταιριάζουν καλύτερα στη Δημοκρατία και στην οικονομία της αγοράς.

 Ο αρθρογράφος ασκεί μάλιστα κριτική στον Γερμανό υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος απορρίπτει το ενδεχόμενο να δοθούν προνόμια σε όσους εμβολιαστούν, θέτοντας ζήτημα αλληλεγγύης. «Ο Γενς Σπαν όρισε την αλληλεγγύη ως εξής: "Πολλοί άνθρωποι περιμένουν με αλληλεγγύη, προκειμένου ορισμένοι να έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν πρώτοι. Αντίθετα, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, αναμένουν ότι οι εμβολιασμένοι θα είναι υπομονετικοί για λόγους αλληλεγγύης". Η υπόθεση όμως ότι όλοι θα ήθελαν να εμβολιαστούν γρήγορα έχει αποδειχθεί λανθασμένη», συνεχίζει το σχόλιο καταλήγοντας: «Γιατί δεν πρέπει να ανταμείβονται οι πρόθυμοι με κίνητρα, προκειμένου να ξεπεραστούν οι δισταγμοί;»