ΕΕ: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής επιστήμονας - Απογοητευμένος από την απάντηση στον κορονοϊό

ΕΕ: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής επιστήμονας - Απογοητευμένος από την απάντηση στον κορονοϊό

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) υπέβαλε ο Ιταλός καθηγητής Μάουρο Φεράρι, θεωρούμενος ως εκ της θέσης του ο επικεφαλής επιστήμονας της Ευρώπης, εκτιμώντας ότι απέτυχε να πείσει τις Βρυξέλλες πως χρειάζεται ένα μεγάλης κλίμακας επιστημονικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου Covid-19.

O Φεράρι, ο οποίος είχε ξεκινήσει την τετραετή θητεία του τον Ιανουάριο, υπέβαλε την παραίτησή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χθες το βράδυ.

Σε δήλωσή του στους Financial Times αναφέρει ότι «έχασε την πίστη του στο σύστημα», κάνει λόγο για «εσωτερική πολιτική καταιγίδα» και δηλώνει «άκρως απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή απάντηση στη νόσο Covid-19».

Επίσης, προβάλλει ως αιτία της παραίτησής του, πέρα από την ανεπαρκή χρηματοδότηση των επιστημόνων, «την παντελή απουσία συντονισμού στις πολιτικές παροχής υπηρεσιών υγείας μεταξύ των κρατών-μελών».

«Έφτασα στο ERC ως ένθερμος υποστηρικτής της ΕΕ [αλλά] η κρίση του Covid-19 άλλαξε εντελώς τις απόψεις μου, αν και εξακολουθώ να υποστηρίζω με ενθουσιασμό τα ιδανικά της διεθνούς συνεργασίας». 

Σημειώνεται πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας δημιουργήθηκε το 2007 για να χρηματοδοτήσει τους καλύτερους επιστήμονες της Ευρώπης, και έχει καταστεί ένας από τους πιο διάσημους οργανισμούς χρηματοδότησης στον κόσμο με προϋπολογισμό περίπου 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας: Δεν είπε όλη την αλήθεια 

Αιχμές εναντίον του παραιτηθέντος προέδρου, Ιταλού καθηγητή Μάουρο Φεράρι, άφησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, υποστηρίζοντας ότι δεν είπε όλη την αλήθεια καθώς το ίδιο το Συμβούλιο εξέφρασε ομόφωνα την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του και ζήτησε ομόφωνα την παραίτησή του.

Το Συμβούλιο του ERC σε ανακοίνωσή του κατηγορεί τον Φεράρι ότι δεν είπε όλη την αλήθεια, διευκρινίζει ότι το ίδιο εξέφρασε ομόφωνα την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του και ζήτησε ομόφωνα την παραίτησή του, επειδή κατά την τρίμηνη θητεία του (η οποία είχε αρχίσει στην αρχή του έτους) «επέδειξε πλήρη έλλειψη εκτίμησης για το λόγο ύπαρξης του ERC» και για το ρόλο του ERC στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020» της ΕΕ.

Το Συμβούλιο τον κατηγορεί επίσης ότι έδειξε αδιαφορία για τα καθήκοντά του, δεν συμμετείχε σε σημαντικές συσκέψεις και προτίμησε να περνάει περισσότερο χρόνο στις ΗΠΑ. Ακόμη ότι αξιοποίησε τη θέση του για να προωθήσει την προσωπική «ατζέντα» του και ότι είχε παράλληλες ακαδημαϊκές και εμπορικές δραστηριότητες, στις οποίες συχνά έδινε προτεραιότητα έναντι του ERC. 

Το διευθυντικό σώμα του ERC διευκρινίζει πως δεν υποστήριξε την πρόταση του κ. Φεράρι για χρηματοδότηση μιας ειδικής πρωτοβουλίας κατά της νόσου Covid-19, επειδή αφενός αυτό δεν είναι πεδίο αρμοδιότητας του ERC, αφετέρου η Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ήδη αναπτύξει νέα προγράμματα που υποστηρίζουν τη σχετική έρευνα μέσω άλλων κατάλληλων καναλιών χρηματοδότησης. Άλλωστε, ήδη περισσότερα από 50 ερευνητικά προγράμματα του ERC, συνολικής χρηματοδότησης περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ, αφορούν την πανδημία.