7ος χρόνος, ημέρα 2095η
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

ΕΕ: Η Γερμανία ο κύριος στόχος της παραπληροφόρησης εκ μέρους της Ρωσίας

ΕΕ: Η Γερμανία ο κύριος στόχος της παραπληροφόρησης εκ μέρους της Ρωσίας

Η Γερμανία είναι ο κύριος στόχος στις εκστρατείες παραπληροφόρησης που κάνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ρωσία, αναφέρεται σε έκθεση της ΕΕ που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, τη στιγμή που οι δεσμοί μεταξύ Μόσχας και Δύσης βρίσκονται στο κατώτερο σημείο μετά την δηλητηρίαση και φυλάκιση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

Το παρατηρητήριο της ΕΕ για την παραπληροφόρηση που υπάγεται στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), αναφέρει στην έκθεσή του ότι από τα τέλη του 2015, όταν δημιούργησε την βάση δεδομένων παρατήρησης, έχει καταγράψει 700 τέτοιες περιπτώσεις παραπληροφόρησης που αφορούν την Γερμανία.

Παράλληλα έχει καταγράψει περισσότερες από 300 περιπτώσεις που αφορούν στην Γαλλία, περισσότερες από 170 περιπτώσεις που αφορούν στην Ιταλία και 40 αφορούν στην Ισπανία, αναφέρεται στην έκθεση του παρατηρητηρίου, EUvsDisinfo, το οποίο δημιουργήθηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία το 2014.

«Η Γερμανία επιλέγεται ως ο κύριος στόχος για ρωσικές προσπάθειες παραπληροφόρησης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών μελών» αναφέρει το EUvsDisinfo.

Το παρατηρητήριο λέει επίσης στην έκθεσή του, ότι το Κρεμλίνο προσπαθούσε να παρουσιάσει τη Γερμανία ως μια χώρα που καθοδηγείται από μια «παράλογη Ρωσοφοβία» με σκοπό να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία.

«(Η προσέγγιση της Ρωσίας) σκοπεύει να δημιουργήσει αβεβαιότητα, να σπείρει διχόνοια, να δώσει στους Ρώσους αξιωματούχους δυνατότητες για ελιγμούς ... Το Κρεμλίνο με τον διφορούμενο λόγο του εκμεταλλεύεται την δέσμευση της Ευρώπης και της Γερμανίας για διάλογο» αναφέρεται στην έκθεση.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα της προβληματικής τους σχέσης με τη Ρωσία στη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στις 25-26 Μαρτίου.

Με «θετική ατζέντα» θέλει να αντιμετωπίσει τη ρωσική παραπληροφόρηση ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, θέλει να αντιμετωπίσει τις ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης σχετικά με την Γερμανία με «θετική ατζέντα».

«Μεταξύ άλλων, το τρέχον «Έτος της Γερμανίας» στη Ρωσία θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι λανθασμένες πληροφορίες για τη Γερμανία δεν θα πέσουν σε εύφορο έδαφος. Συνολικά, οι σχέσεις μεταξύ των κοινωνιών των πολιτών πρέπει να εντατικοποιηθούν», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός Μάας σήμερα στο Βερολίνο.

Το «Έτος της Γερμανίας» στην Ρωσία συνεχίζεται από τον Σεπτέμβριο και αποσκοπεί στην προώθηση των πολιτιστικών, επιστημονικών και οικονομικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία είναι ο πιο σημαντικός στόχος των ρωσικών εκστρατειών παραπληροφόρησης. «Κανένα άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν δέχεται πιο βίαιη επίθεση (παραπληροφόρησης) απ' όσο η Γερμανία. Υπάρχουν συστηματικές εκστρατείες (παραπληροφόρησης) τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο μέσων μαζικής ενημέρωσης τα οποία πρόσκεινται στο Κρεμλίνο», αναφέρει η σχετική έκθεση που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) .

«Δεν μας εκπλήσσει κάτι τέτοιο. Οι επιθέσεις στοχεύουν στην υπονόμευση της εμπιστοσύνης (των πολιτών) στους δημοκρατικούς θεσμούς και στη δημοκρατία στο σύνολό της. Δυστυχώς, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ήδη παρατηρήσει πολλές τέτοιες περιπτώσεις», είπε ο Mάας σχολιάζοντας την έκθεση.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι «η Γερμανία θα εντείνει τις προσπάθειές της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός διεθνών οργανισμών για την αντιμετώπιση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ