ΕΕ: Εκστρατείες Ρωσίας- Κίνα για τον κορονοϊό με γεωπολιτικά κίνητρα

ΕΕ: Εκστρατείες Ρωσίας- Κίνα για τον κορονοϊό με γεωπολιτικά κίνητρα

Ρωσία και Κίνα προχωρούν σε οργανωμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης με αφορμή τον κορονοϊό έχοντας γεωπολιτικά κίνητρα, αναφέρει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Yπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ.

Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει ότι  "ορισμένοι κρατικοί και κρατικοί φορείς προσπαθούν να αξιοποιήσουν την κρίση της δημόσιας υγείας για να προωθήσουν γεωπολιτικά συμφέροντα, συχνά αμφισβητώντας άμεσα την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εταίρων της".

Χαρακτηριστικά, η έκθεση ανακάλυψε πάνω από 150 περιπτώσεις παραπληροφόρησης από το Κρεμλίνο σε σχέση με τον COVID-19 έχουν καταγραφεί στη βάση δεδομένων EUvsDisinfo (από τις 22 Ιανουαρίου). "Τα ρωσικά κρατικά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης έχουν μετατοπίσει την εστίασή τους για να τονίσουν την ετοιμότητα της Ρωσίας να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα καθώς η ρωσική ενίσχυση στην Ιταλία καλύφθηκε εκτενώς" τονίζει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Όσον αφορά την Κίνα η έκθεση σημειώνει ότι, "τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν προάγουν αποδεδειγμένες θεωρίες σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού". Η κινεζική κάλυψη επισημαίνει "εκδηλώσεις ευγνωμοσύνης από ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες ως απάντηση στην κινεζική βοήθεια".

Τα κινεζικά κρατικά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης και τα κανάλια κοινωνικών μέσων ενημέρωσης προώθησαν έντονα την ιδέα ότι το κινεζικό μοντέλο είναι ανώτερο στην αντιμετώπιση του COVID-19, επισημαίνοντας τις παγκόσμιες εκφράσεις ευγνωμοσύνης για την παροχή κινεζικών ενισχύσεων, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας. 

"Η Ρωσία και η Κίνα είναι υπεύθυνες δυνάμεις": αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης υπέρ του Κρεμλίνου που επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στη ρωσική βοήθεια που παραδόθηκε στην Ιταλία, διακηρύσσοντας ότι "η Ρωσία βοηθά την Ιταλία και η ΕΕ όχι".

AP Photo/Dmitri Lovetsky