Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020, 16:34

-A +A

DW: Οι Τούρκοι παραβιάζουν ψήφισμα του ΟΗΕ για τα Βαρώσια

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020, 16:34
DW: Οι Τούρκοι παραβιάζουν ψήφισμα του ΟΗΕ για τα Βαρώσια
-A +A

Η Τουρκία επιχειρεί ενέργειες με πολλαπλά μηνύματα και στοχεύσεις παραβιάζοντας ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle και σημειώνει ότι προχωράει ακάθεκτη στους σχεδιασμούς της για την Αμμόχωστο, αυξάνοντας τις πιέσεις στους ελληνοκύπριους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «ακάθεκτη στους σχεδιασμούς για την περίκλειστη από το 1974 πόλη των Βαρωσίων προχωρά η Τουρκία αυξάνοντας την πίεση προς την Ε/Κ πλευρά σε σχέση με το Κυπριακό αλλά και αυτήν προς τον Μουσταφά Ακιντζί ενόψει των εκλογών για ανάδειξη του νέου ηγέτη των Τουρκοκυπριών των ερχόμενο Απρίλιο».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «συνεχίζοντας τους σχεδιασμούς τους για διάνοιξη της πόλης φάντασμα, Τούρκοι αξιωματούχοι, συνεπικουρούμενοι από τους επικεφαλής της λεγόμενης κυβέρνησης των κατεχομένων, Ερσίν Τατάρ και Κουντρέτ Οζερσάι, βρέθηκαν χθες στην περίκλειστη πόλη, όπου πραγματοποίησαν συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τα Βαρώσια, στο πλαίσιο του καταρτισμού ενός οδικού χάρτη για το μέλλον της πόλης. Μιλώντας από την περίκλειστη πόλη ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι διεμήνυσε ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων δεν είναι κούφια λόγια υποστηρίζοντας ότι η περιοχή ανήκει στη δικαιοδοσία της «ΤΔΒΚ».

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ επανέλαβε την τουρκική επιχειρηματολογία, σύμφωνα με την οποία η περίκλειστη πόλη ανήκει στους Τουρκοκύπριους επικαλούμενος μελέτη των αρχείων της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Σε σχέση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ στα οποία γίνεται ρητή αναφορά στην επιστροφή των Βαρωσίων υπό τον έλεγχο της UNFICYP, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν αναφέρουν ότι το Βαρώσι πρέπει να μείνει κλειστό.

Αντίθετος ο Μουσταφά Ακιντζί

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί πάντως εξέφρασε για άλλη μια φορά την αντίθεσή του με τις κινήσεις της λεγόμενης κυβέρνησης και της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων. Σε δήλωσή του σημείωσε ότι η συζήτηση για την πόλη πρέπει να γίνει εντός του διεθνούς δικαίου και χωρίς αντιπαράθεση με τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ σημείωσε ότι ο όποιος χειρισμός σε σχέση με την περίκλειστη πόλη πρέπει να συμβάλλει στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Μουσταφά Ακιντζί, που δεν προσκλήθηκε και δεν παρέστη στην εκδήλωση, άφησε αιχμές για την χρονική συγκυρία της πραγματοποίησης της εκδήλωσης, συνδέοντάς την με τις επερχόμενες εκλογές για ανάδειξη ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, σημειώνει η Deutsche Welle.

Εξάλλου έντονη ήταν και η αντίδραση τουρκοκυπριακών οργανώσεων και κινημάτων. Στην περιοχή της Αμμοχώστου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας, η οποία σημαδεύτηκα από μικρής έντασης επεισόδια, όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισέλθουν στην περίκλειστη πόλη.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και πολλοί Ελληνοκύπριοι πρώην κάτοικοι της πόλης, οι οποίοι το 1974 εκδιώχτηκαν από τον τουρκικό στρατό. Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Σίμος Ιωάννου εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο εποικισμός των Βαρωσίων θα είναι η ταφόπλακα του Κυπριακού προβλήματος.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα