7ος χρόνος, ημέρα 2095η
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

DW: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια ανάπτυξης;

DW: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια ανάπτυξης;
AP Images

Στην προσπάθεια της Ελλάδας να αναδειχθεί πρωταθλήτρια ανάπτυξης στην Ευρώπη εστιάζει η Handelsblatt, επισημαίνοντας τον ευεργετικό ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, «η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει το Ταμείο, ώστε να αποκτήσει ευρύτερη βάση η οικονομία, η οποία σήμερα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό».

Η διαφοροποίηση, αναφέρει η Deutsche Welle, αφορά κλάδους, τους οποίους μέχρι σήμερα δεν θα συνδέαμε με την Ελλάδα: πληροφορική, φαρμακευτική βιομηχανία, logistics, ενέργεια.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στο Greece 2.0, το επενδυτικό πρόγραμμα που θέλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση της Αθήνας με χρήματα από τις Βρυξέλλες, όπως αναφέρεται. Στις 13 Ιουλίου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν το ελληνικό σχέδιο. ‘Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, τώρα αρχίζει η σκληρή δουλειά', σχολίαζε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω Twitter», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Ανάκαμψη του ΑΕΠ

Προς το παρόν όμως, τονίζει η γερμανική εφημερίδα, η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει άλλες προκλήσεις: «Η πανδημία δεν έχει παρέλθει. Έπληξε την Ελλάδα σε μία στιγμή ιδιαίτερα δυσμενή. Η χώρα μόλις είχε αρχίσει να υπερβαίνει τη δεκαετή κρίση χρέους και τη μεγαλύτερη ύφεση στη μεταπολεμική ιστορία της, αλλά ο ιός προκάλεσε νέα κατάρρευση. Το 2020 το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 8,2%. Τώρα αρχίζει πάλι να ανακάμπτει.

Παρά την πανδημία, η ελληνική οικονομία είχε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους». Μεταξύ άλλων, την εκτίμησή του για την ελληνική οικονομία παραθέτει ο Χόλγκερ Σμίντλινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Barenberg Bank: «Η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών είναι μάλλον υψηλή. Οι προοπτικές ανάπτυξης θα είναι πολύ καλές μόλις περάσει o τρόμος της πανδημίας και εξομαλυνθεί η τουριστική κίνηση».