DW: Γιατί τόση ησυχία στα βουλγαροτουρκικά σύνορα;

DW: Γιατί τόση ησυχία στα βουλγαροτουρκικά σύνορα;

Οι σχέσεις με τον μεγάλο γείτονα, την Τουρκία, είναι εξαιρετικής σημασίας για τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Deutsche Welle. 

«Για να ικανοποιήσει τον Ερντογάν είναι συχνά πρόθυμος να εκδώσει αθόρυβα Τούρκους αντικαθεστωτικούς. Το γεγονός ότι παραβιάζει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου είναι δευτερευούσης σημασίας. Το σημαντικό είναι οι Τούρκοι να μην ανοίξουν τις πόρτες στους διακινητές» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της DW για τον Βούλγαρο πρωθυπουργό. 

Εκτός αυτού, σύμφωνα με τα βουλγαρικά ΜΜΕ, υπάρχει ένας ακόμα λόγος για την ησυχία στα σύνορα. Η Βουλγαρία έχει πολύ κακή φήμη ως χώρα ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες. Κυκλοφορούν ειδήσεις ότι οι αστυνομικοί χτυπούν και κακοποιούν τους παράτυπους μετανάστες, τους ληστεύουν ή τους συλλαμβάνουν και τους βασανίζουν ομάδες πολιτοφυλακής. 

H ΙDeutsche Welle σημειώνει επίσης ότι η πλειονότητα του βουλγαρικού πληθυσμού είναι αρνητικά διακείμενη απέναντι στους μουσουλμάνους. Κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας ότι μεγάλα τμήματα μουσουλμάνων θα έρθουν και θα εκτοπίσουν το χριστιανικό πληθυσμό. Τέλος, ένας ακόμα λόγος που οι μετανάστες δεν προτιμούν την Βουλγαρία, είναι ότι ο δρόμος προς αυτήν είναι πιο μακρύς. Τα κέντρα υποδοχής μεταναστών στη Βουλγαρία είναι μισοάδεια και τα βουλγαρικά ΜΜΕ μεταδίδουν πόσο «αποτελεσματικές» είναι οι αρχές με τους μετανάστες.