Δύσκολο να εντοπιστεί η Όμικρον - «Κρύβεται» μεταξύ των άλλων μεταλλάξεων

Δύσκολο να εντοπιστεί η Όμικρον - «Κρύβεται» μεταξύ των άλλων μεταλλάξεων

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα «αόρατη» έκδοση της παραλλαγής Όμικρον που θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί, με την κυβέρνηση του Κουίνσλαντ να επιβεβαιώνει ότι έχει εντοπίσει μια περίπτωση του «αόρατου» στελέχους.

Οι τυπικές δοκιμές PCR δεν φαίνεται να μπορούν να διακρίνουν τη νέα έκδοση του ιού από άλλα στελέχη όπως το Δέλτα ή το αρχικό στέλεχος Covid-19. Αντίθετα, η παραλλαγή πρέπει να επιβεβαιωθεί μέσω δοκιμών μέσω ανάλυσης ολόκληρου του γονιδιώματος.

Εξαιτίας αυτού, ορισμένοι ερευνητές αποκαλούν τη νέα παραλλαγή «Αόρατη Όμικρον», όπως αναφέρει το Bloomberg.

Καθώς τα εργαστήρια επειδιώκουν να ανακαλύψουν πώς δημιουργήθηκε η νέα μετάλλαξη, περιπτώσεις του στελέχους έχουν ήδη ανακαλυφθεί στη Νότια Αφρική, τον Καναδά και την Αυστραλία, αναφέρει ο The Guardian.

Την ίδια ώρα, υπάρχει έντονη διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων για την αποτελεσματικότητα των ήδη υπαρχόντων εμβολίων

Μειωμένη ανοσία στα αντισώματα που έχουν δημιουργηθεί είτε μέσω φυσικής νόσησης είτε μέσω των εμβολίων δείχνουν οι πρώτες έρευνες που διεξήχθησαν στη Νότιο Αφρική, τη χώρα στην οποία η μετάλλαξη Όμικρον έχει επικρατήσει.Συγκεκριμένα, υπάρχει διχογνωμία στο χώρο των ερευνητών, δεδομένου ότι η Pfizer ανακοίνωσε πως τα εμβόλια προσφέρουν 41% μειωμένη ανοσία έναντι της Όμικρον, ενώ άλλοι ερευνητές αναφέρονται σε «ευρήματα καλύτερα του αναμενόμενου» με νύξεις για προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο. Κοινό έδαφος βρίσκουν, ωστόσο, σχετικά με τη μεταδοτικότητα, η οποία φαίνεται να είναι ιδιαίτερα υψηλή.